kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haber turu

"Irak'la işbirliğinin genişletilmesi gerek"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Türkiye- Irak dış ticaret hacminin 2007 itibariyle 3.5 milyar doları geçtiğini belirterek, ''TOBB olarak barış ve istikrar temelinde Irak ekonomisinin yeniden yapılanmasında ve işbirliği alanlarının genişletilmesinde fayda görüyoruz'' dedi. Irak Ticaret Bakanlığı ve GSO işbirliği ve TOBB desteğiyle gerçekleştirilen '3. Irak Uluslararası Fuarı'na katılmak üzere, Irak Ticaret ve Sanayi Federasyonu Başkanı Jaafar Al Hamdani ve beraberindeki heyet, Gaziantep'e geldi.

"DESTEĞİNİZİ ESİRGEMEYİN"
Al Hamdani, ''Irak ekonomisinin düzelmesi ve kalkınması yaklaşık 1,5 yıl içinde başladı. Özellikle Irak halkının özgürlüğün tadını alması ve daha ileri gitmesi, Irak ekonomisinin canlanmasına büyük katkı sağladı. Irak'ın kalkınmasına Türkiye'nin büyük rolü olduğuna inanıyoruz. 2008'de çıkan yasaya göre, Türk tüccarları Irak'ta daha rahat iş yapabilecek daha destekli şekilde çalışabilecek. Irak ekonomisinin yükselebileceğine inandığımız için bu desteğinizi esirgemeyeceğinize inanıyoruz" dedi.

10 işadamıyla Bağdat'a gideceğiz
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak'a işadamlarıyla yapacağı ziyaret için hazırlıkların sürdüğünü belirtirken, Türk Büyükelçiliği'ne yönelik saldırının ardından ziyaretin ertelenmeyeceği mesajını verdi. Tüzmen, "Ben Bağdat'a gitmeye hazırım. Ama bana 10 işadamıyla gel diyorlar. 5 yıl sonra gideceksek, bir anlamı olmalı" dedi. En son Saddam Hüseyin'i ikna etmek için 2003 yılında Bağdat'a giden Devlet Bakanı Tüzmen bir kez daha Irak'a işadamlarıyla gitmeye hazır olduğunu açıkladı.

GÜVENLİK SORUNU
Tüzmen, Türkiye'nin Irak Büyükelçiliği'ne yönelik son saldırının ardından bu ay Irak'a yapması planlanan ziyaretin ertelenip ertelenmediği sorusuna "Ben Bağdat'a gitmeye hazırım" karşılığını verdi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen, "Bize ancak 10 işadamıyla gel diyorlar. Oysa biz kalabalık gitmek istiyoruz. 5 yıl sonra gidince bir anlamı olmalı. Onlar da güvenlik yüzünden çekiniyorlar" dedi.
Duygu GÜVENÇ/ ANKARA

Kağıt uçak biletleri tarihe karışıyor
Kağıttan uçak biletleri, 1 Haziran tarihinden itibaren tarihe karışacak. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi şirketler, nihai olarak bu tarihten itibaren elektronik bilete geçiş yapacaklar. IATA'nın Cenevre'deki merkezinden yapılan açıklamada, üye 240 uçak şirketinin 2004'te benimsediği hedefe, 1 Haziran tarihinde ulaşılmış olacağı belirtildi.

ELEKTRONİK BİLETE GEÇİŞ
Açıklamada, kağıttan uçak biletlerinin artık tamamıyla anılarda kalacağının, İstanbul'da haziran ayı başında yapılması planlanan IATA Genel Kurulu'nda açıklanacağı kaydedildi. IATA'nın geçen yıl Kanada'nın Vancouver kentinde toplanan genel kurulunda, tüm üyelerin elektronik bilete geçmesi için 5 aylık ek süre tanınmıştı. IATA'ya göre, kağıttan elektronik bilete geçiş, üyelere yılda 3 milyar dolarlık tasarruf yapma olanağı sağlayacak. Bu, aynı zamanda, yılda 50 bin ağacın kesilmemesi ya da 5 kilometrekarelik ormanlık alanın yok olmaması anlamına da geliyor.