kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ulaşımda deniz taksi devri bugün başlıyor

SABAH
"Denizden taksi çağırma" anlayışıyla İDO'nun projelendiği "Deniz Taksi" uygulaması bugün başlıyor. Taşıtlar ilk etapta üç güzergâhta işleyecek. Araçlar, SMS'yle çağrılabilecek..
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş. tarafından "denizden taksi çağırma" anlayışıyla projelendirilen "Deniz Taksi" uygulamasının ilk aracı bugün suya indirilecek. İDO'dan yapılan açıklamaya göre, deniz taksiler, yurtdışındaki benzerlerinden farklı olarak tarife dışı çalışacak. Deniz taksi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla projelendirildi.

GÜZERGÂH ARTIRILABİLİR
Deniz taksiler, projenin istenilen seviyeye ulaşması halinde İstanbul Boğazı'nın iki yakası arasında, Marmara Denizi kıyıları ve Adalar güzergâhlarında da yaygınlaştırılacak. Şehir içi kara ulaşımında kullanılan taksiler ile aynı anlayışla projelendirilen deniz taksiler, telefonun yanı sıra cep telefonundan SMS (kısa mesaj) atılarak da çağrılabileceği gibi, bu yolla deniz taksi çağıran yolcular, taksinin yanaşma noktası, saati ve ücret bilgisiyle ilgili teyit alabilecekler.

KREDİ KARTI İLE ÖDEME
Ayrıca, deniz taksilerde yolculara kredi kartı ile ödeme yapma imkânı da sunulacak. ABD ve Avustralya'da bulunan ve "Water Taxi" adı verilen deniz taksiler, çoğunlukla tarifeli toplu taşıma özelliğine sahip. İstanbul'da ise dünyada ilk defa tek bir çağrı merkezine bağlı çalışan, telefon ya da SMS yoluyla istenilen iskeleye çağrılabilen araçlar kişisel hizmet verecek. 10-12 metre uzunluğunda, 4-5 metre eninde tasarlanan ve katamaran gövde yapısına sahip deniz taksiler, 18 deniz mili hız yapabilecek. Azami 10 yolcu ve 1 operatör taşıyacak. Can güvenliği en son teknoloji ile sağlanacak.
Haberin fotoğrafları