kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnsan-hayvan karışımı melez embriyoya onay

DIŞ HABERLER
İngiltere'de Avam Kamarası, tıbbi araştırmalar için "insanhayvan hücrelerinden oluşan embriyolar" üretilmesine olanak sağlayan yasayı, tüm itirazlara karşın onayladı..
İnsan Üremesi ve Embriyo Araştırmaları yasalarında son 20 yılda yapılan en büyük değişiklikle ilgili yasa, İngiliz Avam Kamarası'nda 176'ya karşı 336 oyla kabul edildi. Özellikle Katolik üyeler dini inançları nedeniyle değişikliğe şiddetle karşı çıkarken, kabinenin Katolik üyeleri Ruth Kelly, Des Browne ve Paul Murphy de yasa değişikliğine karşı oy kullandı.

14 GÜN KORUMA
Her ikisinin de küçük oğullarının ciddi sağlık sorunları bulunan İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown ile Muhafazakar Parti lideri David Cameron ise kanser, parkinson ve alzheimer'a çare oluşturabilecek melez embriyolar üretilmesine olanak sağlayan yasayı desteklemesi için gruplarına çağrıda bulundu, kendileri de bu yönde oy kullandı. Yasanın kabulüyle bilim adamlarının insan-hayvan hücrelerinden oluşan embriyolar üretmesi, bunların 14 gün kadar korunup içlerinden kök hücrelerinin alınması, bu hücrelerin de hastalıkların tedavisinde kullanılması mümkün olabilecek. Yasa, "melez embriyoların" kadın ya da hayvan rahmine yerleştirilmesini ise yasaklıyor.

KİLİSE KARŞI
Yasaya karşı çıkanlar, bu yasaklamaların yeterli olmayacağını, yasanın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini savunuyor. Katolik Kilisesi, melez embriyoların araştırma amacıyla üretilip kullanılmasına "Bu, Tanrı olma çabası" diyerek şiddetle karşı çıkmış, yaşamla böyle oynanmasının ahlaki olmadığını açıklamıştı. Kilise, bahsi geçen deneylerin "Frankenstein" tarzı bilim ile aynı kapıya çıktığını ve insan hayatının kutsallığını ihlal ettiğini savunmuştu.