kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En çok huzuru kaçan beş ülkeden biriyiz!

Haftalık haber dergisi Economist'in 140 ülkeyi kapsayan Küresel Huzur Endeksi'nde geriye düşen beş ülkeden biri olduk. Listede 115'inci sırada yer aldık. Dünyanın en huzurlu ülkesi ise İzlanda oldu. Türkiye organize suç ve insan haklarına saygıda da sınıfta kaldı.....
İngiliz The Economist dergisi tarafından her yıl hazırlanan Küresel Huzur Endeksi'nin 140 ülkeyi kapsayan listesinde Türkiye geçen seneye oranla en çok gerileyen 5 ülke arasına girerek 115'inci sırada yer aldı. Doğu ve Merkez Avrupa kategorisindeki ülkeler içersinde ise Rusya'dan sonra 'en çok huzuru kaçan' ülke olarak gösterildi. Sırasıyla Kuzey ülkeleri İzlanda, Danimarka ve Norveç listenin başındakiler. Türkiye bir dönem ülkemizde sisteme tepkili kesimin sloganı haline gelen 'Burası Uganda değil' sözünü yadsırcasına Ruanda ve Kongo gibi insan hayatının değersiz olduğu ülkelere komşu fakir Uganda'nın hemen altında.

'YABANCI DÜŞMANIYIZ'
Papua Yeni Gine (94), Ruanda (76), İran (105), Tanzanya (58), Suudi Arabistan (108) gibi ülkelerde iç ve dış faktörlere bakılarak oluşturulan listede vatandaşları Türkler'den daha huzurlu yaşayan ülkeler. Türkiye'ye verilen karneye bakıldığında kırık notların insan haklarına saygı, organize suç oranları, askeri kapasitenin etkenliği, yabancı düşmanlığı ve kavga kültürü konularında verildiği görülüyor. Politik kültür ve sivil özgürlükler konusunda 10 üzerinden 5 alan Türkiye siyasete katılım ve yolsuzluklar konularında ise sınıfta kaldı.

'KAVGACI TOPLUM OLDUK'
Her an kavga çıkarmaya müsait insanlar haline gelmemiz ise yine karnedeki sosyopsikolojik konjoktürdeki zayıflık olarak gösterildi. Vatandaşların yarısından fazlasının birbirlerine güvenmediği belirtiliyor. Listenin son 5'inde sırasıyla İsrail, Afganistan, Sudan, Somali ve Irak yer alıyor. Ülkemizle ilgili istatistiki bir kaç bilgide endeksin sonuç raporunda yer alıyor. Buna göre her 100 bin kişiden 1396'sı şu anda hapiste. Her 100 bin kişiden 1215'i ağır silahlara ulaşabiliyor.
Haberin fotoğrafları