kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Kraliçe'nin 40 yıllık Türk dostu!

Hey gidi günler hey!.. Zaman akıp gidiyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Prens Philip 80'lerini devirmiş. Ama yakın dostları işadamı Selahattin Beyazıt'ın da saçlarına ak düşmüş!..
Fazla söze gerek yok. Fotoğrafa bakmak yetiyor!..
Bu fotoğraf 1971'de 1825 Ekim arasında Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Prens Philip'in Türkiye gezisi esnasında çekilmiş. Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Prens Philip, Türk-İngiliz Ticaret Odası'nın onurlarına Emirgân'daki Abdullah Lokantası'nda verdiği yemeğe katılmış. Prens Philip ile Selahattin Beyazıt uzun uzun sohbet etmiş.
Beyazıt, Anglo Sakson dünyasında en tanınmış Türk.
Doğubayazıtlı.
Galatasaray Lisesi'nde okumuş. Üniversite Cambridge...
Kendisi tıpkı bir İngiliz centilmeni. Kraliçe ile çok özel bir dostluğu var. Buckhingham Sarayı'ndaki davetlere giden ender kişilerden biri. Adı, 40 yılı aşkın bir süredir Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Philip'in ajandasında yazılı. Kraliçe II. Elizabeth ile muhteşem Britanya Yatı'nda baş başa görüşme şansını bile elde etmiş. Wimbledon tenis turnuvalarını Kraliyet Ailesi ile birlikte izlemiş.
Az şey mi?
Ben de 37 yıl sonra Türkiye'ye gelen Kraliçe'yi bu kadar yakından tanıyan işadamına, "Anılarınızı yazabilir miyim?" diye sordum. Her zamanki tavrıyla "Anlatayım ama yazma!" diye uyardı. Ne diyelim...Ben de Kraliçe'nin üç saatlik 'Bursa' gezisine odaklandım...
Bursa'da dün öğleden sonra 2'de yağmur vardı, oysa Türk meteorolojisi yağmuru saat 3'de bekliyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymuyor! BBC tv'si yağmuru saat 2 diye duyurunca, Saray uyardı ve Ankara Olgunlaşma'nın defilesi 13.30'a çekildi. Türk meteorolojisi yanıldı, BBC ise her zamanki gibi yanılmadı. Türkiye, BBC'nin uyarısı karşısında çaresiz kaldı.
Bursa ziyaretinin en çarpıcı yanı buydu...