kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

2 bin KOBİ'ye 1 milyar YTL kredi açılacak, 5 bin kişiye iş yaratılacak

Devlet, doğu ve güneydoğu bölgesi ağırlıklı olmak üzere 2 bin KOBİ'ye 1 milyar YTL'lik kredi desteği verecek. Destek almak için yeni istihdam şartı aranacak..
Hükümet, piyasaları canlandırmak için atağa geçti. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere kalkınmada öncelikli bölgelere 1 milyar YTL kredi verilecek. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi desteği ile 5 bin kişiye yeni istihdam yaratılacağını söyledi. '1000+1000 KOBİ Yatırım Destekleme Programı'nı dün Ankara'da düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Çağlayan, faiz destek kredisinin orta-yüksek ve ileri teknoloji ile orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde kullanılacağını açıkladı. KOBİ'lere nakit kredi ödemesi yapılmayacağını belirten Çağlayan, desteğin makine teçhizat alımı yoluyla yapılacağını bildirdi. Çağlayan, programa ilişkin şu bilgileri verdi:

* ÖZEL BANKALARDAN DESTEK: KOSGEB'in tüm bankalarla çalışmasına olanak sağlandı. Sağlanacak kredi faiz desteğinin üst limiti 30-40 bin YTL'den 300 bin YTL'ye, vade de 24 aydan 48 aya çıkarıldı.

* YATIRIMLARA DESTEK: 2 bin KOBİ, makine-teçhizat alımları yoluyla yatırımlarda desteklenecek. Herhangi bir nakit kredi ödemesi yapılmayacak.

* KREDİ FAİZ DESTEĞİ: Orta yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinde bulunan bin KOBİ'ye işletme başına 100 bin YTL'lik kredi faiz desteği sağlanacak. Orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerindedestek 50 bin YTL olacak. Böylece 2 bin işletmeye 150 milyon YTL kredi faiz desteği sağlanacak.

* MARKALAŞMA HİBESİ: Talep edilirse işletme başına 10 bin YTL'lik ihracat, teknoloji, kalite, markalaşma gibi alanlarda hibe olarak 20 milyon YTL KOSGEB desteği verilebilecek. 170 milyon YTL'lik destek kullanılmazsa başka alana kaydırılacak.

* DOĞU'YA 400 MİLYON YTL: Bu paketin en önemli özelliklerinden birisi de yaklaşık 400 milyon YTL'nin Güneydoğu, Doğu Anadolu Bölgesi ve diğer kalkınmada öncelikli yörelerdeki KOBİ'lere verilmesi.

* YENİ İSTİHDAM ZORUNLU: Orta ileri teknoloji sektörlerinde kredi isteyenler 3, orta-düşük teknoloji sektörlerindekilerde de 2 yeni istihdam şartı aranacak. Böylece toplam 5 bin kişiye 18 ile 24 aylık kredi vadesi boyunca işten çıkarılmamaları güvence altına alınacak. Koşullara uymayan işletmelere temerrüt faizi uygulanacak.

* DESTEK NASIL UYGULANACAK?: Destek için 1 Mayıs'tan başlayarak 30 günde başvuruda bulunması şart. Bu sürede www.kosgeb.gov.tr internet adresine girilerek ön kayıt yaptırarak başvuru numarası alınacak. ANKARA/