kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İLK ÇEYREK ZARARI 1 8 MİLYON $ Avrupa’nın en büyük elektrikli ev aletleri üreticileri arasında yer alan Electrolux bu yılın ilk çeyreğini 18 milyon dolar zararla kapattı. Şirketin, Arçelik ve Hırvat Goronje’nin rekabetine karşılık uyum çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Arçelik rekabeti Electrolux'e işçi çıkarma kararı aldırmış!

Rekabet nedeniyle buzdolabı fabrikasından işçi çıkaran Elektrolux, İtalya'da da iki fabrikasında küçülme kararı aldı..
Avrupa'nın en büyük elektrikli ev aletleri üreticilerinden Electrolux'un Arçelik ve bir Hırvat üreticinin rekabeti nedeniyle İsveç'teki bir buzdolabı fabrikasında işçi çıkarttığı ve İtalya'daki iki fabrikasında da küçülmeye gitmeyi planladığı bildirildi. Electrolux'ün dün açıklanan 2008 birinci çeyrek bilanço sonuçlarına göre şirket, 18 milyon dolar zarar etti. Bloomberg'in haberine göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satışları yüzde 3 düşen Electrolux'ün bu dönemki zayıf performansı, başta ABD olmak üzere Kuzey Amerika satışlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Bu arada şirket, Kuzey Amerika'daki gelişmeler nedeniyle 2008 gelir tahminlerini düşüreceğini açıkladı. ABD piyasasındaki olumsuz gelişmelerin yanı sıra işçilik maliyetinin düşük olduğu ülke firmalarının rekabetinin de Electrolux'ün operasyor stratejilerini yeniden belirlemesine neden olduğu kaydedildi. Piyasa daha düşük maliyetle ürün sunabilen Arçelik ve Hırvat Goronje'nin rekabetine karşı şirketin uyum sağlama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

AVRUPA'NIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜĞÜ
Üretiminin yarısını düşük maliyetli ülkelere kaydırmayı planlayan şirket, şimdiden İsveç'teki fabrikasında işçi çıkarmaya başladı. İtalya'daki iki fabrikasında da kapatma dahil seçenekleri gözden geçiriyor. Electrolux'ü yapılanmasını gözden geçirmeye zorlayan iki şirketten biri olan Arçelik ise halen dünyanın yedinci ve Avrupa'nın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor. Ürünleri 106 ülkede satılan Arçelik'in Türkiye ve Rusya dahil 27 ülkede pazar payı ise yüzde 10.3'e ulaştı. Romanya, Rusya ve Çin'de de üretim tesisleri bulunan Arçelik'in yurtdışı faaliyetlerinden elde ettiği ciro, geçtiğimiz yıl konsolide cirosunun yüzde 50'sini oluşturdu. Arçelik'in yurdışı faaliyetlerinden elde ettiği ciro, 2007'de 2006'ya göre yüzde 22.3 oranında artırarak 3.3 milyar YTL oldu.

İKİNCİLİĞE GERİLEDİ
Yaklaşık iki yıl öncesine göre sektöründe dünyanın en büyüğü olan Electrolux, ABD'de Whirlpool ve Maytag'in birleşmesinin ardından ikinciliğe geriledi. Avrupa pazarında en yakın rakibi Bosch-Siemens olan şirket, yaklaşık 15 yıldır da Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Electrolux, Türkiye'de en çok Vestel ile yaptığı satın alma görüşmeleriyle biliniyordu. Electrolux, Vestel'den vazgeçtikten sonra yaptığı açıklamada Türkiye'de satın alma düşünmediğini bildirmişti.