kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Geçtiğimiz günlerde El Maktum AS Roma’ya 550 milyon dolar teklif ettiğini duyurmuştu.

'Futbol takımım olsun' diyen 27 patron 4 milyar $ harcadı

FATİH ATALAY
Jet, ada yetmedi son moda futbol takımı satın almak... Son 10 yılda zenginler başta İngiliz ve İtalyan takımları olmak üzere 4 milyar $ harcayarak 27 kulübün hem taraftarı hem sahibi oldu..
Futbol takımlarına yatırım yapma trendi özellikle 2000'li yılların başıyla birlikte zengin iş adamlarının gözdesi oldu. Birçok işadamı ülkeleri dışında 'top koşturan' kulüplere servetlerinden hatırı sayılır miktarda paralar dökmeye başladı. Bu takımlar arasında özellikle İngiliz kulüpler işadamlarının gözdesi oldu. Bu işadamları arasında en popüleri kuşkusuz Rus petrol baronu Roman Abramoviç. 2003 yılında Chelsea takımına 140 milyon Pound'a (280 milyon dolar) satın alan Abramoviç'ten sonra kulüplere yatırım yapma bir nevi 'moda' haline geldi. Yaptığımız listede 7'si İtalya, 3'ü Fransa, 1'i Almanya, 2'si İskoçya, 11'i İngiltere ve 3'ü Yunanistan menşeli, toplamda 27 kulübe 4 milyar dolara (3 milyar 738 milyon dolar ve diğerleri) yakın yatırım yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye'de ise futbol kulüplerine yatırım yapma trendi Cem Uzan'ın İstanbulspor ve Adanaspor'u satın almasıyla başlamıştı. Sonradan TMSF'nin Uzan'ın varlıklarına el koymasıyla 2006'da yapılan ihalede bu takımlardan İstanbulspor'u Saffet Sancaklı 3 milyon 250 bin YTL bedelle satın almıştı.

ROMA'YI SOROS DA İSTİYOR
En son Dubai Şeyhi El Maktum'un İtalyan AS Roma takımına 550 milyon dolar teklif verdiği duyurulmuştu. Ünlü yatırımcı George Soros'un da talip olduğu Roma için Maktum'un şirketi Emirates Group'un verdiği teklifle futbol takımı satın almaları tekrar dünyanın gündemine oturmuş durumda. AC Milan'ı 1986 yılında satın alan Başbakan Silvio Berlusconi'den sonra, Libya lideri Kaddafi'nin oğlu Al-Saadi de Juventus'un yüzde 7.5 hissesini satın almıştı. Diğer yandan Amerikalı işadamı Malcolm Glazer'in Manchester United'ın hisselerinin yüzde 98'ini 790 milyon Pound'a zaman içinde toplaması ülkede büyük tartışmalara neden olmuştu.
Haberin fotoğrafları