kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hak -İş, 1 Mayıs'ta Ankara'da

Yeni Haber
Hak-İş, ''1 Mayıs Birlik Dayanışma ve Kardeşlik Günü'nü (Barış ve Demokrasi, Şimdi) sloganıyla Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda kutlayacak.

Hak-İş Konfederasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ların ekmek, barış ve özgürlük taleplerinin yükseldiği günler olduğu ifade edildi. Hak-İş'in bu yılki 1 Mayıs'ı da bu anlayışa uygun olarak kutlamak üzere hazırlıklarını başlattığı belirtilen açıklamada, ''Konfederasyonun 1 Mayıs Birlik Dayanışma ve Kardeşlik Günü'nü, 'Barış ve Demokrasi Şimdi' sloganıyla Ankara Tandoğan Meydanı'nda kutlayacağı'' kaydedildi.

''Son 15 yıldır 1 Mayıs'ı birlikte kutlama konusunda önemli geleneklerin oluşmasına karşın bazı konfederasyonların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamayı deklare ettiğinin'' vurgulandığı açıklamada, ''İdari makamlar tarafından izin verilmemesine karşın kutlama alanını kutsayarak, nostaljik takıntıları ya da fantezileri sürdürmek adına Türkiye'yi bir gerilime sürüklemek doğru değildir'' ifadesine yer verildi.

''Hak-İş'in 1994 yılının 1 Mayıs'ını Taksim'de kutlayarak 'Taksim' gölgesini ortadan kaldırdığına'' işaret edilen açıklamada, ''Ayrıca Türkiye'nin başkenti Ankara'dır ve 1 Mayıs'ın Ankara'da kutlanması bizce daha önemlidir. Birlik ve dayanışma gününde çatışma görüntüsü vermek ya da buna alet olacak bir rekabetin tarafı olmak; sendikal kültür, sendikal birlik ve dayanışma ihtiyacı açısından sakıncalı bir durum yaratmaktadır'' denildi.

''Hak-İş'in 1 Mayıs'ın adına yakışır bir anlayış ile Emek Platformu'nu oluşturan örgütler tarafından kutlanması konusunda sağduyulu bir yaklaşımı büyük bir olgunlukla beklediği'' ifadesinin kullanıldığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

''Ancak bu beklentimiz ne yazık ki, karşılık bulamamıştır. Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin olarak yapılacak eylemler konusunda Emek Platformu'nun aktif olarak çalıştırılmasını talep eden örgütler söz konusu, 1 Mayıs kutlamaları olduğunda farklı bir duruş sergilemişlerdir. Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin böylesine ayrılıkçı bir tutum sergilemeleri 1 Mayıs'ın birlik ve dayanışma ruhuna aykırıdır. Bu çifte standart içeren yaklaşımı, kamuoyu takdir edecektir. 1 Mayıs'ı anlamlı ve değerli kılan da 1 Mayıs'ların birlik, dayanışma ve mücadele günü olmasıdır.''

1 Mayıs kutlamalarının Tandoğan Meydanı'nda yapılması için gerekli izin başvurularının yapıldığı kaydedilen açıklamada, buradaki kutlamalar öncesinde Hak-İş'e bağlı sendikalara üye işçilerin ilk kez iş kıyafetleriyle kalabalık bir heyet halinde Anıtkabir'i ziyaret edecekleri bildirildi.