kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pekin'de sigara içenler denetlenecek

Yeni Haber
Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Pekin'de 1 Mayısta yürürlüğe girecek uygulamayla, kamuya açık yerlerde sigara içilemeyecek. 100 bin kişiye, bu yerlerde denetleme yapma görevi verildi.

Pekin Sağlık Bürosundan yapılan açıklamada, sigara yasağının uygulanması için 1000 kişilik personelin eğitildiği bildirildi.

Kamuya açık yerlerde sigara içen kişilere 10 yüen (1,4 ABD Doları) para cezası verilecek, şirketler veya kuruluşlar söz konusu olduğunda, bu miktar 1000 ile 5 bin yüen (140-700 ABD doları) arasında değişecek.

Lokanta, bar ve internet kafeler bu uygulamanın dışında tutulacak, ancak bu yerlerde sigara içenler için özel bölüm oluşturulacak. Pekin'deki lokantalarda toplam alanın en az yüzde 70'inde sigara içilmesinin yasaklanması planlanıyordu, ancak bu uygulama lokanta sahiplerinin müşteri azalacağı kaygısı yüzünden hayata geçirilemedi.

Pekin'de 1 Kasımda taksilerde sigara içilmesi yasaklandı. Şehirdeki 66 bin takside bu kuralı ihlal edenlere 100-200 yüen (14-28 ABD Doları) para cezası veriliyor.

Yaklaşık 350 milyon kişinin sigara içtiği Çin'de Pekin Olimpiyat Oyunları için "Sigarasız Olimpiyat" ve "Yeşil Olimpiyat" sloganları belirlendi.

Nüfusunun yüzde 26'sının sigara içtiği, bir başka deyişle dünyadaki sigara tutkunlarının üçte birinin yaşadığı Çin'de, her yıl 1 milyon kişi sigaranın yol açtığı hastalıklardan ölüyor.

(AA)