kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kaçak kuyu açana hapis cezası!

Yeni Haber
Özellikle Konya Kapalı Havzası'nda tarımsal sulama amaçlı açılan 50 binden fazla kuyu yüzünden yer altı su seviyesinin ciddi oranlarda düşüş göstermesi, kaçak kuyu açanlara hapis cezasını gündeme getirdi.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara Türkiye yer altı su potansiyelinin yüzde 40'ını barındıran, dünyanın en önemli havzaları arasında gösterilen Konya Kapalı Havzası'nın, son yıllarda su sıkıntısı nedeniyle zor dönemlerden geçtiğini söyledi.

Birçok sulak alanını kaybeden havzanın yer altı suyundaki azalmanın ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Pınarkara, şunları kaydetti:

''2007 sonbaharında başladığımız kaçak kuyu sayımında sona yaklaştık. Bugüne kadar 77 bin kuyu tespit edildi. Bu kuyulardan 26 bini ruhsatlı. 51 bini ise kaçak olarak kullanılıyor. Yer altından kontrolsüz şekilde inanılmaz oranda su çekiliyor. Bu sular da salma sulama yöntemiyle değerlendirildiği için kayıp büyük oluyor. Son birkaç yıla kadar yer altı suyu yılda 1 metre civarında düşüyordu. Son yıllarda düşüş hızlandı. Geçen yıl yer altı su seviyesindeki düşüş 3,5 metre olarak gerçekleşti.''

Kötü gidişin sürmesi durumunda 3 yıl sonra Konya'da içmek için bile su bulmanın zor olacağını öne süren Pınarkara, Tuz Gölü kot farkının düştüğünü, bunun önlenmesi gerektiğini bildirdi.

SU KAYNAKLARI YENİ KANUNLA KORUNACAK


Türkiye'de suyun akılcı kullanımı, su kaynaklarının korunması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı talimatıyla, DSİ Genel Müdürlüğünün yeni bir Su Kanunu Tasarısı üzerinde çalıştığını vurgulayan Pınarkara, şöyle devam etti:

''Taslağa son şekli veriliyor. 2-3 ay içinde taslak Bakanlığa ve ardından TBMM'ye sunulacak. Bu tasarının bizi ilgilendiren en önemli bölümü su kuyularının kontrolü. Şu anda kaçak kuyu açan çiftçiye Kaymakamlık 1-2 bin YTL arasında ceza yazıyor. Daha ciddi yaptırım olmayınca çiftçi rahat rahat kuyu açabiliyor. Yeni hazırlanan kanun tasarısında kaçak kuyu açanlara hapis cezası geliyor. İzinsiz kuyu açana 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Biz ancak bu şekilde su kaynaklarının korunabileceğini düşünüyoruz. Sadece hapis değil ciddi miktarlarda caydırıcı para cezaları da gündemde.''

Pınarkara, kanuna göre kuyulardan çekilen suların, salma sulama yöntemi yerine, yağmurlama ya da damla sulamada kullanılmasına yönelik zorunluluk da getirileceğini belirterek, ''Özellikle hapis cezalarının caydırıcı olacağını düşünüyorum. Çünkü birçok çiftçiye 1-2 bin YTL ceza önemsiz geliyordu. Yer altı suyu ile birlikte yer üstü su kaynaklarının da etkin korunması sağlanabilecek'' dedi.