kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Yabancı yatırımcıların taşınmaz alamaması ekonomiyi olumsuz etkiler"

Yeni Haber
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yabancı yatırımcıların Türkiye'de taşınmaz alımının durdurulmasının ekonomi açısından olumsuz bir durum yarattığını açıkladı.

TOBB'dan yapılan açıklamada, Hükümetin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini dikkate alarak, konuya ilişkin acilen yeni bir düzenleme yapmasının beklendiği ifade edildi. Açıklamada, yabancı yatırımcıların taşınmaz mal edinimlerinin, döviz açığının finansmanı, yerel iktisadi ortamı canlandırması ve istihdama katkı açısından yarar sağladığı kaydedilerek, şöyle denildi:

"Yasalarımıza göre kurulmuş, her türlü işlemi diğer şirketlerle aynı esaslara dayanan ve elde ettiği kazançlar üzerinden aynı vergi oranlarına tabi bir şirkete, sadece yabancı ortağı olması nedeniyle farklı muamelede bulunmanın ve gayrimenkul alımında farklı uygulama yapmanın doğru olmadığına inanıyoruz."

"TURİZMDEKİ KONAKLAMA VERGİSİ KAYIT DIŞILIĞI TEŞVİK EDER"

Açıklamada, "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı"yla getirilmek istenen yüzde 3 oranındaki "Konaklama Vergisi"nin kayıt dışılığı teşvik edeceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, söz konusu durumun Türkiye ekonomisinin en canlı sektörüne ve dolayısıyla ülke ekonomisine doğrudan vurulan bir darbe olacağı savunularak, şöyle denildi:

"Turizm sektörünün hızlı gelişmesi, ekonomideki 2 önemli sorunumuza da çare olmaktadır. Bunlardan birincisi, bu yıl 70 milyar dolara ulaşması beklenen dış ticaret açığının dörtte birini kapatmasıdır. İkinci de istihdamdır. Turizm sektörü sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak 40 ayrı sektörde 2.7 milyon kişiyi istihdam edilmektedir. Turizm sektörünün yılda yüzde 10 büyümeye devam etmesi halinde, her yıl 100 bin kişiye yeni istihdam olanağı sağlanacaktır. Turizmde sorun yaşanması demek, hem döviz açığı, hem de istihdam alanında sorun yaşanması demektir."

Açıklamada, yüzde 3'lük verginin, ciro üzerinden getirilmesinin, net kar rakamına oranlandığında sektörün kurumlar vergisi yükünün yaklaşık ikiye katlanması sonucuna yol açabileceği kaydedildi. Söz konusu vergi uygulamasının, kayıt dışını da teşvik etmek anlamına geleceği savunulan açıklamada, "Türkiye ekonomisinin en önemli problemi "kayıt dışılık' iken kayıt dışılığı özendirecek girişimlerden dikkatle sakınmak gerekir. Öte yandan "konaklama vergisi' adı altında toplanacak bu kaynağın, nasıl ve nerede kullanılacağı da açık değildir. Bu durum da ayrı bir sıkıntı yaratmaktadır" denildi.

(ANKA)