kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mihail Gorbaçov

İpek Yolu İstanbul'dan geçecek, açılışını Gorbaçov yapacak

Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği, dünya kongresini 38 ülkeden bakanın katılımıyla mayısta İstanbul'da yapacak. Açılış konuşmasını Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Gorbaçov'un yapacağı kongrenin ana teması İpek Yolu olacak..
Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'nin (IRU) 31. Dünya Kongresi, 15-16 Mayıs 2008 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. Dünyanın dört bir yanından karayolu taşımacıyla ilgili sektörlerin temsilcileri ve 38 ülkenin ilgili bakanlarıyla yapılacak toplantının ana teması ise "Yeniden Canlanan İpek Yolu: Karayolu Taşımacılığı Barış ve Refah Getiriyor'' olacak. Kongrenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, lojistik konusunun küresel rekabetin temel unsurlarından biri olduğunu ve öneminin giderek arttığını belirtti. Hisacıklıoğlu, özellikle Asya ekonomilerinin dünya ticaretindeki paylarının artmasına paralel olarak tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması konusunun dünya gündemine taşındığını dile getirdi. Çin'in toplam dış ticaretinin 2007 yılında yaklaşık 2.1 trilyon dolara ulaştığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Bu gelişmenin karşısında bölgedeki limanların kapasitesi ve alt yapısı artık yetmiyor. Avrupa'ya karadan da ulaşım imkanları araştırılıyor. Bu noktada ülkemiz için yeni bir fırsat penceresi açılmaktadır" diye konuştu. Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi konum ve 40 bini aşkın araca sahip karayolu filosuyla yeniden canlanması beklenen İpek Yolu güzergahında önemli bir ülke olma potansiyeline sahip olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu potansiyelin önünün açılması için Türkiye üzerinden taşımacılığı kolaylaştırmak, sadece transit ülke olma hedefiyle yetinmemek, bu amaçla Türkiye'deki ticaret ve sanayi merkezlerinin ana ulaşım koridorlarına olan bağlantı alt yapılarını tesis ederek güçlendirmek, sonuçta da Türkiye'yi dünya lojistik sektörünün cazibe merkezi olan küresel bir lojistik üs haline getirmek gerekiyor.

RİSK 40 MİLYAR $
Türkiye'nin ihracatının yarıya yakınının karayoluyla taşındığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, dünyada en çok TIR karnesi kullanan ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi. TOBB'un bu sistem içinde Türkiye'nin kefil kuruluşu olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu nedenle sadece 2007'd TOBB'un üstlendiği riskin mali boyutu yaklaşık 40 milyar dolar. Birliğimiz, bu riski ülkemiz ekonomisi, ihracatımız ve uluslararası karayolu taşımacılık sektörümüz için üstlenmiştir" dedi.