kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya 'yumuşak iniş'e geçti!

IMF, krizle boğuşan dünya ekonomilerinin büyümede "yumuşak" inişe geçtiğini, bunun 2009'da süreceğine dikkat çekti. IMF gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın ikinci yarıda yavaşlayacağını öngördü IMF raporuna göre dünya ekonomisini petrol fiyatları etkileyecek. Dünya % 3.7 büyüme rakamını yakalayacak. Türkiye bu yıl % 4 2009'da % 4.3 büyüyecek. Rekor büyüme yine Çin'de olacak ..
Uluslararası Para Fonu dünya ekonomisinin yümuşak inişe geçtiğini açıkladı. IMF'nin Avrupa ekonomileriyle ilgili tahmin ve değerlendirmelerinin yer aldığı Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinin kısa vadeli görünümü için "Hızlı büyüme döneminden sonra daha ağır ve kolay denetlenen bir büyüme oranına geçiş" anlamına gelen "soft landing- yumuşak iniş" tanımı yapıldı.

TÜRKİYE 2009'DA % 4.3 BÜYÜR
Büyümenin yükselen Avrupa'da 2007'deki ortalama yüzde 6.9'luk rakamdan, 2008'de yüzde 5.5'e ineceği, bu "yumuşak inişin" bir dereceye kadar 2009'da da süreceği bildirilen raporda, ana enflasyonun 2008'in ikinci yarısında, gıda ve enerji fiyatları "ılımlı" konumdayken düşeceğinin beklendiği kaydedildi. IMF'nin "Avrupa, Risklerin Yeniden Değerlendirilmesi" altbaşlıklı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporu yayınlandı. Raporda IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu kaynak gösterilerek Türkiye dahil Avrupa ülkelerinin 2008-2009 yıllarına ait büyüme ve enflasyon tahminlerine de yer verildi. Buna göre, Türkiye'nin reel GSYİH'sı bu yıl yüzde 4 büyüyecek. Türkiye 2009'da yüzde 4.3 büyüme kaydedecek. Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'de enflasyonun bu yıl tüketici fiyatlarıyla yüzde 7.5, gelecek yıl ise yüzde 4.5 artacağı tahmin edildi. Cari işlem açığının GSYİH'ya oranının ise 2008 için yüzde 7.6 olacağı, kamu dengesinin yüzde 2.1 ile negatifte olacağı belirtildi.

CARİ AÇIK RİSK YARATIYOR'
Raporun, Avrupa'nın yükselen ekonomilerine ayrılan bölümünde büyümenin yüksek düzeylerden inişe geçtiği, enflasyonun bir kaygı konusu olarak varlığını koruduğu belirtildi. 2007'de yükselen Avrupa ekonomilerinde büyümenin, Avrupa'nın diğer ülkelerini geride bıraktığı, ekonomik etkinliğin konut yatırımları dahil güçlü iç taleple desteklendiği, Baltık ülkeleri, Romanya ve Sırbistan dahil bazı ülkelerde vergi teşviklerinin talep baskısına eklendiği kaydedildi. Cari işlemler açıkları genişlemişken kimi ekonomilerde enflasyona yol açabilen aşırı ısınma endişeleri bulunduğu kaydedilen raporda kimi durumlarda ücretlerin verimliliği de geçecek şekilde önemli oranda arttığına değinildi.