kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En 'zayıf' 5'inci olduk not indirimi gelebilir

S&P'nin raporuna göre kredi krizine karşı en kırılgan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Kırılganlık sıralamasında cari açık ve yabancı sermaye ihtiyacı en önemli kriteri oluşturuyor..
Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında uluslararası finans krizine karşı en kırılgan ülkeler arasında gösterildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) raporuna göre, Türkiye gelişmekte olan 40 ülke içinde en kırılgan beşinci ülke konumunda. S&P'nin raporunda en kırılgan ülke İzlanda olurken, Lübnan, Romanya ve Letonya ise kırılganlıkta Türkiye'nin önünde yer aldılar.

CARİ AÇIK BAŞA BELA
S&P yayımladığı, "Global Kredi Krizi'nin Avrupa'daki Gelişmekte Olan Piyasaları Diğerlerinden Daha Olumsuz Etkileme İhtimalinin Nedenleri" başlıklı raporunda, her ülkenin kırılganlığının, dış dengesizlikleri finanse etmek ve ödemeler dengesi krizlerini savuşturmak için dış sermaye girişine olan ihtiyaçlarıyla doğrudan bağlantılı hale gelebileceği belirtildi. S&P analisti Moritz Kraemer, "Doğu Avrupa'nın tehlikeye daha maruz bir konumda olduğuna inanıyoruz; buna karşılık Asya ve Latin Amerika, ticaret fazlaları ve büyük döviz rezervleriyle, global ekonominin daha keskin bir şekilde gerilemesi halinde başlarına gelebilecek muhtemel finans akışı azalmasına karşı kendilerini genellikle daha iyi koruyabilirler" dedi. 40 ülke arasındaki kırılganlık ölçütü Likidite Kırılganlık Endeksi (LVI-Liquidity Vulnerability Index) de, en kırılgan ülkelerin genellikle Avrupalı ülkeler olduğunu gösteriyor. Raporda, ileriye dönük seçeneklere bakılırken ülke kredi notlarının düşürülmesi veya negatif görünüm adımlarının daha çok en kırılgan ülkeler üzerinde yoğunlaştığı da belirtildi. Bu arada raporda gelişen Avrupa ülkelerinden sadece cari fazla veren Rusya'nın krize karşı en duyarlı ülkeler arasında aldığı gözlemlendi.

Doğu Avrupa tehlikede: Rapora göre dış finansman ihtilacı olan Doğu Avrupa'nın tehlikeye mağruz kalma olasılığı daha yüksek.

Asya ve Latin Amerika şanslı: Ticaret fazlası ve döviz rezervleri ile dikkat çeken Asya ve Latin Amerika ülkeleri daha az kırılgan ve kendini koruyabilir durumda.

ÇÇEn dayanıklı Rusya: Cari fazla veren Rusya krize karşı en dayanıklı ülkelerin başında geliyor.