kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Haber olmayan haber

Haber 'taze' olmak zorunda. İşin ABC'si böyle. Muhabir de hep yeni olanın, bilinmesi gerekenin izini sürer durur. Peki, bayat haber? Bu hafta, alışılmamış bir 'eski haberi yeni gibi sunma' ile hesaplaşıyoruz.
SABAH'ın 14 Nisan tarihli sayısında Sinem'i Öldüren Şoför Serbest başlıklı bir haber...
Spotta "16 yaşındaki Sinem Kalyoncu'nun ölümüne neden olduğu için 2 yıl hapis alan İETT şoförü Yaşar Bababir tahliye edildi" yazıyor.
Gülcan Demirci imzasıyla yayımlanan haber şunları anlatıyor, özetle:
Bababir hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış. Asliye Ceza Mahkemesi sanığı "tali kusurlu" (tam kusurlu değil) bularak 2 yıl hapse mahkûm etmiş, ama tutukluluk süresi hesaba katıldığından tahliye edilmiş.
Bizler gibi haberi okuyanlar, bu haberden hükümlünün herhalde bu nisan ayı ortalarına doğru serbest kaldığı sonucuna varabilirler.
Varabilirler, çünkü haberde tahliye tarihi yok.
Neyse ki, kazada ölen Sinem Kalyoncu'nun ebeveyninin avukatı Bahri Sert bu köşeyi aradı. Sert, telefonda, "bu habere anlam veremediğini" söylüyordu.
Çünkü Bababir tahliye edileli neredeyse bir yıl olmuştu!
Avukat Sert yazılı olarak da şöyle bir açıklama gönderdi:
"Sanık Yaşar Bababir hakkında Kadıköy 4 Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2007/24 e sayılı dosyası ile yargılama yapılmış ve dosyada 24 Nisan 2008'de 2007/265 k. no ile hüküm verilmiştir. 24 Nisan 2007 tarihli karar duruşmasında müsnet suç sebebi ile sanığın 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmekle birlikte 21 Aralık 2006 tarihinde başlayan tutukluluk halinin kaldırılarak bihakkın tahliyesine karar verilmiştir. Yani sanık 24 Nisan 2007 tarihinde serbest bırakılmıştır. Karar taraflarca temyiz edilmiş ve mahkeme dosyası 29 Mayıs 2007'de Yargıtay'a gönderilmiştir. Dosya halen temyiz incelemesi için beklemektedir, henüz inceleme yapılmamıştır."
Sert son olarak ekliyor:
"Konunun güncelliğine aykırı haber yapılmıştır. Ne maksatla haber yapıldığı tarafımızdan anlaşılamamıştır. Güncelliği olmayan haber yapılması sebebi ile habere konu edilen Sinem'in anne ve babası tedirgin olmuş ve kamuoyu yanıltılmıştır."
Muhabir Demirci, hatasının farkında.
Yanıtı şöyle: Bazı davaların gerekçeli kararlarının hazırlanması aylar sürebiliyor. Ben bu davanın gerekçeli kararını bir haber kaynağı aracılığıyla alarak yazdım. Ancak tarihine bakmamak veya baktırmamak hatam oldu."
Yorum: Bu haliyle hiçbir haber değeri taşımayan bu yazının taze bir habermiş gibi sunulması, okurları yanıltması ötesinde, SABAH'a yakışmayan çok ciddi bir hata.
Öyle anlaşılıyor ki sebep, sayfaya kadar giden hazırlama sürecinde yönlendirme ve değerlendirmenin yokluğu. Eminim editörler bundan gerekli dersleri çıkaracaktır.