kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Akdeniz Üniversitesi olayları ile ilgili eleştiri

Akdeniz Üniversitesi'nde çıkan olaylar gazetelerde geniş biçimde izlenmişti. SABAH'ın 8 Nisan'da manşete taşıdığı (" Bunun Abisi Kim ") şiddet olaylarının perde arkası, failler vs. birkaç gün peşpeşe yakın takibe alınmıştı.Olayların çıkış nedeni önemli bir tartışma konusuydu ve farklı haberlere yol açtı.
Acaba SABAH "doğru"yu yakaladı mı, fikri takipte başarılı oldu mu?
Bu sorular, Antalya muhabiri Veysi Sağlam'ın Okur Temsilcisi'ne gönderdiği not okununca ortaya çıkıyor.
"Öncelikle Hürriyet gazetesinin Akdeniz Üniversitesi'nde 6 Nisan Pazar günü yaşanan olayları "kız meselesi"ne dönüştürmesiyle ilgili birkaç söz etmek istiyorum. Söz konusu haber yanlış bilgilerle doluydu. Magazinleştirilmeye çalışılan olayın kahramanları bile çatışmanın bir kız yüzünden çıktığına dayandırılan bu haberi yalanladı. Olayın birinci kahramanları bile haberde yanlış yazıldı. Cezaevinde olan Ahmet Bekmez dışında haberde adı geçen tüm taraflarla konuştum. B.Ü. adlı kızın sözlüsü diye gösterilen Tahir Deniz Uysal'ın, başka bir üniversiteli kızla evli olduğunu ortaya çıkardım. B.Ü., B.Ü.'nün sözlüsü Yavuz Sever, Tahir Deniz Uysal, Uysal'ın eşi Ayşegül ile konuşup doğru bilgilere dayalı haber hazırladım. Hürriyet'in "kız meselesiymiş" manşetini attığı 10 Nisan günü bizim haber SABAH'ın iç sayfalarında 5-6 satır halinde çıktı. Sonra ne oldu? Hürriyet, yanlış haber üzerindeki haberlerini sürdürdü. Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de köşesinde yalan haber üzerine yazı yazdı. Yine Tahir Deniz Uysal'ı B.Ü.'nün sevgilisi gösterdi. Benim üzüldüğüm nokta, Hürriyet'in haberi yanlış vermesi değil, SABAH'ın gerçeklere dayalı habere yeterince yer ayırmamasıydı. Bizim gazetenin şöyle bir sloganı vardı: "Gerçekleri göstermek cesaret ister." Sanırım bu haberde gerçekleri cesaretle gösterebilseydik gazetenin imajına da güvenilirliğine de katkı sağlardık. Çünkü Hürriyet'in haberinin yalan olduğunu ilk olarak SABAH Gazetesi ortaya çıkardıktan sonraki süreçte ajans ve televizyonlar da haklılığımızı ispatlayacak haberler geçti. Doğru habercilik ve emeğe olan inancımla sizinle paylaşmak istedim."
Yorum: Biz bu köşede hatalarımız kadar mesleki kaygılarımızı ve beklentilerimizi de açıkça okurlarla paylaşmadan hiç çekinmedik. Gazetenin hiçbir kompleksi yok. Başkaları mesela Lagendijk'a; şikâyetinde haklı olduğu haldeözür iletmek yerine ders veredursun, SABAH kendi hatalarından pay çıkardıkça ve düzeltmeye devam ettikçe farkını daha da açabilir, güven bağını kuvvetlendirebilir. Sağlam'ın mektubuna sadece bu yorumu yapmakla yetiniyorum.