kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Açılış sonrasında fabrikayı gezen Sabancı, bu yatırımın Mısır için örnek olduğunu söyledi.

Mısır'la yurtdışına açıldık 5 yıl sonra tüm dünyadayız

ÖZHAN TEZEL MISIR
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Temsa Mısır fabrikasının açılışında, "Mısır'la yurtdışında yatırımın ilk adımını attık. Bunun gerisi de gelecek" dedi..
Türkiye'nin ana sanayisinde ilk yurtdışı otomotiv yatırımı olan Temsa Mısır fabrikası 14 ay sonra üretime resmen başladı. 20 milyon Euro'luk yatırımla 2007 yılının şubat ayında temeli atılan fabrikanın açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı fabrikanın 9 ay gibi rekor bir sürede pilot üretime başladığına dikkat çekerek, "Bu fabrika Mısır endüstrisi için bir 'benchmark' oldu. Bundan sonra Mısır'da yapılacak yatırımların standardını Temsa koymuş oldu" dedi. Mısır'daki fabrikanın bu ülkenin en iyi otobüslerini üreteceğini söyleyen Sabancı, Mısırla yurtdışında yatırımın ilk adımını attıklarını, bunun gerisinin geleceğini söyledi. Temsa'yı beş yıl sonra dünyanın birçok yerinde üretimi olan global bir şirket olarak gördüğünü anlatan Sabancı, "Türkiye veya bölgedeki olası olumsuzluklar global hedeflerimizi etkilemeyecektir" şeklinde konuştu.

REKOR KIRILDI
Sabancı, yüzde 65 Sabancı Holding yüzde 35 ise Lasheen Group ortaklığıyla kurulan fabrikanın Temsa'nın ilk yurtdışı yatırımı olduğunu belirterek, Lasheen Group'un Sabancı Holding'in 15 yıldır iş ortağı olduğunu 1993 yılında kord bezi üretmek üzere Nile Kordsa'yı kurduklarını hatırlattı. Mısır'daki yatırımla Temsa'nın otobüste bölgesel bir güç ve global bir marka olmaya soyunduğunu söyleyen Sabancı, şöyle konuştu: "Bugün burada yapılan işin önemini son derece iyi anlamak lazım. Şubat 2007'de temel atmak için yine buradaydık. Fırtınalı bir gündü ve burası bomboş bir araziden başka bir şey değildi. Aradan geçen 14 ayda muazzam bir iş yapıldı. 9 ay gibi kısa bir sürede fabrika pilot üretime geçerek rekor kırdı. Hatta banttan inen ilk 2 otobüs Mısır'da turizm sektörü tarafından satın alındı." Temsa Mısır fabrikasının bu gösterilen başarı ile bir 'benchmark' oluşturduğunu vurgulayan Sabancı, "Burada beraberimizdeki Mısırlı işadamlarıyla görüştüm. Bu kadar kısa sürede tamamlanan bu fabrikanın Mısır endüstrisi için bir örnek olduğunu belirttiler. Bundan sonra Mısır'da yapılacak yatırımlar açısından standardı Temsa olarak biz koyduk" diye konuştu. Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan ise bu yatırımın çok önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, Mısır'ın endüstriyel tarihinde bir rekora imza attıklarını kaydetti. Global marka hedefi ile yola çıkan Temsa'nın önce bölgesel güç olması gerektiğini söyleyen Buldurgan, "Son 1.5 yılda fabrika sayımızı 1'den 3'e çıkarmış olacağız. Avrupa'ya yönelik üretimimizi Adana'da yapıyoruz. Adapazarı fabrikamız haziranda kamyon üretimine başlayacak. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerine ulaşmak için ise Mısır'ı kendimize ihracat ve üretim üssü seçtik. Temsa markalı otobüs ve midibüslerimizi, Mısır'da üretecek, Mısır'dan bölge ülkelerine ihraç edeceğiz" şeklinde konuştu.