kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sağlıkta milletvekili elini cebine atmayacak

* SAĞLIK PARAYLA: Genel Sağlık Sigortası sonrasında tüm vatandaşlar yeşil kartlı, memur, işçi, esnaf ayrımı olmaksızın eşit ancak paralı sağlık hizmetinden yararlanacak. Yatarak tedavi giderlerinin yüzde 1'i tutarında katkı payı alınmasından vazgeçilirken, hasta yatarak tedavi sırasında kullanılan ortez, protez ve diğer tedavi araçlarının yüzde 20'sine varan tutarını karşılayacak. Her muayene için katkı payı alınacak. Hastaneler sınıflandırılacak ve buna göre hastadan yüzde 20 katkı payı talep edilebilecek.

* VEKİLE BEDAVA: Sağlık hizmetleri bakımından "gazi" lerle aynı statüye alınan milletvekilleri ise sağlık ellerini ceplerine atmayacak. Sade vatandaş, kamu hastanelerinde "öğretim üyesi" ve "otelcilik hizmeti" adı altında oda farkı ödemek zorunda kalacak. Ayrıca tanımı henüz yapılmayan "istisnai tedavi hizmetleri" için de belirlenecek fatura bedelinin üç katına kadar katkı payı ödemekle yükümlü olacak. Milletvekillerinin hiçbirini ödemeyeceği tüm bu tutarlar devlet tarafından karşılanacak.

* DİŞ TEDAVİSİ: Diş protezinden yararlanmak için artık 18-45 yaş arasındakilere tedavilerini, sigortası olsa bile cebinden karşılaması hükmü getirildi. Bu yaş sınırı dışındakilerden yüzde 50 payı alınacak.

* EMEKLİ YENİDEN ÇALIŞIRSA: Tarımsal faaliyette bulunanlar hariç, yeniden çalışmaya başlayan kişilerin yaşlılık aylıkları kesilecek. Bu kişilerden kazançlarından sigorta primi ile GSS primi alınacak. SSK emeklileri, yüzde 31 ile yüzde 36.5 sosyal güvenlik destek primi ödemeleri durumunda ise maaşları kesilmeden çalışabilecek. Bu oranın dörtte biri çalışan, dörtte üçü ise işverenden alınacak.

* GSS PRİMLERİ: Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, 202.80 YTL'den az olanların primlerini devlet ödeyecek. Asgari ücret ile asgari ücretin 2 katına kadar gelire sahip olanlar, 73 YTL prim ödeyecek. Hiçbir geliri bulunmayanlar, geçici köy korucuları ile Dünya, Avrupa ve Olimpiyat şampiyonu olanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.
Haberin fotoğrafları