kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SEKTÖRE DESTEK SİGARA VERGİSİNDEN Boston'da faaliyet gösteren ilaç şirketleri devletten ilk ciddi desteği önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek 1 milyar dolarlık destek paketiyle alacak. Paketin kaynağı sigara vergisine 1 dolarlık zamla sağlanacak.

Boston'a ilaç yatırımı teşvik değil, Harvard ve MIT yüzünden aktı

SEÇKİN ÜREY
Dünyanın biyoteknoloji merkezi Boston'un Türkiye'ye model olması amaçlanıyor. İlk tavsiye, kök hücre araştırmalarına yatırım yapılması..
Dünya biyoteknoloji sektörünün yüzde 50'sine ev sahipliği yapan ABD'nin Boston şehri, araştırma - geliştirme (Ar-Ge) alanında uzun yıllardır atılım yapamayan Türkiye için dünyanın çeşitli ülkelerinde yer alan modellerden birini oluşturuyor. ABD'nin işçilik ve arazi bakımından en yüksek maliyetli şehirleri arasında yer alan Boston, ilaç devlerini çekmesini devlet desteği ve teşvikten çok ev sahipliği yaptığı üniversiteler sayesinde kazandı. İlaç devleri Harvard, MIT gibi üniversiteler ve dünyanın sayılı tıp araştırma merkezlerine ev sahipliği yapan şehirde, biliminsanlarına yakın olabilmek için kendilerini yatırım yapmaya zorunlu hissetti.

90 MİLYAR $'LIK PAZAR
Yıllık 90 milyar büyüklüğe ulaşan ilaç Ar-Ge pazarından aslan payını alan Boston'da kamu sektörü de özel sektörle sürekli işbirliği yapıyor. Dünyanın ilaç üretim merkezlerinden biri olan İrlanda'da bu alanda başbakan danışmanlığı yaparken, iki yıl önce Boston'un başkenti olduğu Massachusettes Eyaleti Valisi'nin danışmanlığına geçen John Mahoney, her hafta şirketlerle yemek yiyerek sorunlarını dinliyor. Türkiye'ye tavsiyelerde bulunan Mahoney, "Boston Türkiye için iyi bir model olabilir. Sadece üretime odaklanarak aynı yerde kalma riskiniz var. Ama Ar-Ge ile ileriye gidebilirsiniz" dedi. 1999'dan beri Boston'da faaliyet gösteren Pfizer Teknoloji Araştırma Merkezi Operasyon Müdürü Stephen Faraci de Türkiye için kök hücre çalışmalarının rekabet açısından avantajlı olduğunu belirtti. "Diğer konularda bir çok ülke uzun yıllardır çalışmalar yürütüyor. Ama kök hücre çok yeni bir alan. Türkiye bu noktada geç kalmış sayılmaz, hâlâ rekabet şansı var" diyen Faraci, yeni bilim dallarında Türkiye'nin henüz treni kaçırmadığına işaret etti.

RAPOR YAZILIYOR
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nde (AİFD) Türkiye'nin biyoteknoloji alanında kendini geliştirmesi için çalışmalar yürütüyor. AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı için Ar-Ge Yasası'nın iyileştirilmesine yönelik rapor hazırlıyoruz. Türkiye'nin en az 900 milyon dolar yatırım çekmesini hedefliyoruz. Türkiye'de ilaç araştırmaları için sadece 30 milyon dolarlık yabancı sermaye geliyor. Oysa altyapımız mevcut, iyi yetişmiş insan gücüne sahibiz ama helva yapamıyoruz." Güner, raporu haziran ayında teslik edeceklerini belirtti.