kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Türkiye'nin deli dana sınavı

Aman dikkat! Deli dana riski taşıyan danalar Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor! Türkiye, bugüne kadar yasak koyduğu hayvan ithalatı kararını kökten değiştiriyor. Çünkü Türkiye, geçen mayıs ayında Uluslararası Hayvan Sağlığı Ofisi'nin (OİE) ABD'yi 'Kontrol Edilebilir Risk Grubu' na almasıyla birlikte kritik bir karar aldı.
Artık ABD'den canlı hayvan ithalatına izin veriyor.
Hedef-Sancak Holding olmak üzere birkaç şirket Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan aldıkları 'izin belgesiyle' hayvan ithal etmeye başladı.
Ancak önümüzdeki ay dananın kuyruğu kopacak. Deli dana tartışması Türkiye'yi sallayacak.
Türkiye ciddi bir bir sınav verecek.
Çünkü mayıs ayında OİE Genel Kurulu yapılıyor. Geçen yılki genel kurulda sunum yapmayan ve ABD'yi izleyen AB ülkeleri, 'Deli dana' ile ilgili çok ciddi sunuma hazırlanıyor.
Çünkü AB ülkelerinin de aynen ABD gibi 'Kontrol Edilebilir Risk Grubu'na girme ihtimali çok yüksek.
Bu karar en çok bizi ilgilendiriyor.
Çünkü AB ülkeleri ABD'yi örnek göstererek Türkiye'den hayvan ithalatı için bastıracak. Açıkçası Türkiye, 1996'da olduğu gibi ithal canlı hayvan cennetine dönüşecek.
İthal edilecek bu hayvanlar deli dana riski altında! Türkiye ise çoktan 'Deli Daha İzleme Komitesi' ni kaldırdı. Sonuçta ithal edilip kesilen her hayvanın kontrolü şart. Türkiye'de ise kesilen hayvanın yüzde 50'si kaçak kesiliyor.
Kontrol şansı zor.
Bu durum son AB İlerleme Raporu' nda da yer aldı. Raporda, "Konuyla ilgili olarak Türkiye'de ilerleme sağlanamadı" değerlendirmesi yapıldı.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ise konuyu çok yakından izliyor. Çünkü önümüzdeki günlerde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı hakkında dava açmaya hazırlanıyor.
Haydi hayırlısı...