kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Faizini artıran cazibesini de artırdı

Merkez Bankası faizleri yüzde 15.25'te tuttu ancak artırım için kapıyı araladı. Faiz silahını çeken Brezilya, İzlanda gibi ülkelerin reel faizi artarken, ABD faizleri ile arasındaki fark da açılınca cazibesi arttı
Yabancılar Merkez'den faiz artırımı beklentisine girdi. Yatırım bankası Goldman Sachs raporunda faizlerin bu yıl 1 puan artırılacağını öngörürken, Lehman Brothers ise 1.25 puanlık artış bekliyor Küresel piyasalardaki hareketlilik Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlayacak. Merkez Bankası altı aydır süren faiz indirimlerine martta ara verdi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın enflasyona yönelik ikincil etkileri de tespit edilince faiz oranları sabit tutuldu. Ancak Merkez, olumsuz haberlere duyarlılığın arttığını belirterek, faiz oranlarını ölçülü artırabileceğini bildirdi. Faiz duruşundaki değişikliğin temel nedeni, yüksek çıkan mart ayı enflasyonu oldu. Yüzde 3.17'lik ÜFE artışı ve yeniden çift haneye çıkan yıllık rakamın, 12 ve 24 aylık beklentilerde ciddi bozulma yarattığı görüldü. Temel gösterge olan TÜFE de yüzde 9.15'e çıkarak hedeften biraz daha uzaklaştı.

YABANCILAR 'ARTIRIM' DEDİ
Faiz rekoru İzlanda'nın elinde ancak Türkiye'de kısa vadede yeni faiz artırımları görülebilir. Faiz artıran ülkeler reel faiz liginde cazibesini artırdı. Öyleki merkez bankası faizleri ve gerçekleşmiş enflasyon oranları dikkate alındığında Brezilya ve İzlanda, Türkiye'den daha yüksek reel faiz öder hale geldi. Yabancı bankalar ise yılın kalanında faizlerin artacağı beklentisinde. Goldman Sachs, faizlerin yılın ikinci yarısında 1 puan yükseltileceğini öngördü. Lehman Brothers, faizlerin mayıs veya hazirandan itibaren 2008 sonuna kadar 1.25 puan artırılacağını tahmin etti. Danskebank da, enflasyondaki tırmanışın, yüksek faiz veren gelişen ülkeleri artırıma zorladığına dikkat çekti. Danskebank, mayıs ayında en az 0.50 puanlık faiz artışı öngördü.