kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çalık: Albtelecom kredisi kredibilitemizin göstergesi

Çalık Holding, özelleştirmede satın alınan Albtelecom için Karadeniz Ticaret Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 100 milyon Euro kredi aldı..
Çalık Holding tarafından özelleştirme kapsamında devralınan Arnavutluk'un en büyük telekomünikasyon şirketi Albtelecom, "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası" (EBRD) ve "Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası"ndan (BTDB) toplam 100 milyon Euro tutarında kredi aldı. Kredinin 75 milyon Euro'luk bölümü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından karşılanacak. 25 milyon Euro tutarında olan ek kredi ise Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BTDB) tarafından finanse edilecek.

'GELECEĞİNE GÜVENDİK'
Albtelecom, bu yatırım çerçevesinde mevcut altyapı kapasitesini genişletmeyi ve Arnavutluk halkına sağladığı telekomünikasyon hizmetlerinin kalitesini artırmayı planlıyor. Kredi anlaşması için düzenlenen ve çok sayıda üst düzey protokolün katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde bir konuşma yapan Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, hem Albtelecom, hem Anavutluk ekonomisi açısından çok önemli olduğuna inandığını belirttiği bu anlaşmanın, Çalık Holding'in uluslararası alandaki kredibilitesinin yüksekliğini de gösterdiğini söyledi. Anlaşmayı, bir kredi anlaşmasının çok ötesinde, bir işbirliği anlaşması için atılmış imzalar olarak gördüğünü ifade eden Çalık, "Arnavutluk'un ekonomik gelişimine çok önemli katkılarda bulunacağına emin olduğum bu işbirliği çerçevesinde Albtelecom'un modernizasyon ve yeniden yapılanma sürecinin finansmanında kullanılmak üzere, toplam 100 milyon Euro tutarında bir kredi sağlanması konusunda mutabakata varmış bulunuyoruz" dedi. Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası ekonomide yaşanan dalgalanmalara ve artan belirsizliklere rağmen, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası iki büyük finans kurumundan sağlanan bu kredi, Çalık Holding'in uluslararası alandaki saygınlığının ve kredibilitesinin yüksekliğini de ortaya koymaktadır. Bu anlaşma aynı zamanda Arnavutluk'un geleceğine duyulan güven ve inancın da bir ifadesidir."

EN BÜYÜK YABANCI YATIRIM
Çalık Grubu, Albtelecom'un yüzde 76'lık hissesinin özelleştirilmesi için 2005 yılında açılan ihaleyi, 120 milyon Euro ile kazanarak ülkede en büyük yabancı yatırımcılardan biri olmuştu. Çalık Grubu, bölgedeki büyüme stratejisi doğrultusunda yakın zamanda Arnavutluk'un en büyük ikinci bankası olan Banka Kombetare Tregtare'yi (BKT) de bünyesine katmıştı. Sabit hatlı telefon operatörü Albtelecom'un ve Eagle Mobile GSM operatörünün yüzde 80'i, Çalık Enerji'nin telekomünikasyon alanındaki kuruluşu CETEL'e ait. Yüzde 20 oranında hisse ise Türk Telekom'a ait bulunuyor. Albtelecom Arnavutluk'ta 3.2 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 10'una ulaşıyor. Albtelecom'un erişim oranının yüzde 60'a çıkarılması planlanıyor.