kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kanser genine, göğüs aldırma formülü

DIŞ HABERLER
BRCA adlı kanser genini taşıyan kadınlarda kanser riskinin yüzde 85 olduğunu belirten uzmanlara göre, önlem amacıyla göğüs alınabilir..
BRCA adlı kanser geni taşıyan kadınların göğüslerini aldırarak meme kanserinden korunabilecekleri ileri sürüldü. "Önleyici operasyon" adı verilen ameliyatıyla kanser riskinin yüzde birden daha az bir orana ineceği belirtiliyor. Hollanda Kanser Enstitüsü bölümünde çalışan Dr Reinie Kaas başkanlığındaki bir ekip yaptığı araştırmada, "Her 800 kadından birinde kanser geni BRCA-1, her 500 kadından birinde ise BRCA-2 geninin bulunduğu, bu genlerin göğüs kanserine yol açma riskinin ise yüzde 85 olduğu" belirtildi.

SEÇİM KADINA KALSIN
Dr. Kaas araştırmayı, "Kanser geni taşıyan kadınlar için en radikal çözüm, psikolojik etkileri ağır olsa da memelerinin alınması. Çünkü memesi alınan kadınlarda bu genlerin kansere yol açma oranı yüzde 85'ten yüzde birlerin altına düştüğü görüldü" diyerek yorumladı. "Önleyici operasyon"un kadınlar için oldukça zor bir karar olduğunu belirten Dr. Kaas, "Sağlık kurumları ve meslektaşlarım, kanser riskinden korunmak için kadınları sağlıklı göğüslerinden vazgeçmeye zorlamamaları gerekir" diye konuştu. Tıp dünyası araştırmayı takdirle karşıladı ancak psikolojik etkilerinin kadınlar üzerinde yıkıcı olabileceği uyarısını yaptı.