kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Fındıkta stok nasıl eriyecek?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hummalı bir çalışma içinde. Bir ay önce hazırlanıp sunumu yapılan bir raporla ilgili kararı bekliyor. TMO Genel Müdürü dahil hiç kimse konuyla ilgili yorum yapmıyor. Çünkü konuyu bizzat Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker takip ediyor.
Sunum, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in yanısıra Hazine'den sorumlu Bakan Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a yapılmış. Henüz hiç bir bakan konuyla ilgili görüş bildirmemiş. Yapılan sunum dolaylı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da iletilmiş.
Önümüzdeki hafta başı yapılması planlanan 'Ekonomik Koordinasyon Toplantısı'nda da büyük ihtimalle bu rapor tartışılacak. Konu, fındık!..
Fındık acil çözüm bekliyor.
Fındıktaki sıkıntı ne fiyatı yüzde 100 artan buğdaya, ne de bir anda yüzde 130'luk fiyat artışıyla uçan pirince benziyor.
Fındık, sosyal bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü, TMO'nun deposunda 344 bin ton fındık bekliyor.
344 bin ton fındık, '1.2 milyar dolar' para demek.
Eğer bu stok erimezse 1.2 milyar dolar Hazine'ye 'kara delik' olarak yansıyacak. İşte kritik nokta bu... Öyle ya, AK Parti tarafından Fiskobirlik'in rolünü üstlenen TMO bu stoğu nasıl eritecek? Nasıl fiyat oluşturacak? Kolay iş mi?
TMO boş durmuyor, geçen hafta stok eritmek için harekete geçti. Fındık satış ihalesi açtı, tüccar resmen TMO'ya tokat attı. Çok düşük fiyat verdi. TMO ise ihaleyi anında iptal etti. Haziran başında yine bir ihale açacak, TMO nereye koşacak? Oysa hasad yaklaşıyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı henüz bir rekolte tahmini yapmadı. Ama sektörü yakından izleyenlerin ön bilgisine göre, bu yıl fındıkta 850 bin ton rekolte bekleniyor.
O halde çözüm ne?
İki yol var.
Birincisi; Geçmiş yıllarda olduğu gibi bedel ödenir. Yük, Hazine'ye biner.
İkincisi; Devlet üreticiyi destekler, 'müdahale fiyatı' değil, 'telafi edici ödeme' yolunu seçer.
Karar, tamamen siyasi!.. Yerel seçimler öncesi iyi bir sınav verilecek.