kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'VATANDAŞ SABRETSİN' İsmail Kemaloğlu, yurtiçinde fiyat artışlarının abartıldığını kaydederek, "Mısır ihracatı kestiği için panik yaşanıyor. İnsanlar sağduyulu davranırsa piyasa rahatlar. En kısa sürede ürünü getireceğiz" diye konuştu.

TMO: Liberal sistem var piyasaya müdahale olmaz

TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, pirinçteki fiyat artışında miktar sorunu olmadığını kaydederek, "Liberal sistemde piyasaya müdahale olmaz" dedi..
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, pirinçte de 2 ay önce buğdayda yaşandığı gibi spekülatif bir fiyat artışı olduğunu belirtirken, "Ürün açısından bir sıkıntı yok, ama fiyat artışları abartılıyor'' dedi. TBMM KİT Komisyonu'nda dün TMO'nun 2006 yılı hesapları görüşüldü. Kemaloğlu, komisyona gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine fiyat hareketlerinin kontrolü açısından, 'vatandaşı sağduyulu davranmaya' çağırırken, Türkiye'de liberal sistemin uygulandığını hatırlattı ve ''Liberal sistem, piyasaya müdahale olmaz. Türkiye'yi geri götürmeyelim'' dedi.

İKAMESİ KOLAY BİR ÜRÜN
Pirincin, buğday ve makarnayla ikame edilebileceğine işaret eden Kemaloğlu, şöyle devam etti: "Kısa süreli fiyat hareketleri var, miktar sorunu yok. Dünyada fiyat artışı var, ama içeride fiyat artışı abartıldı. Vatandaş sabretsin. Biz gerekli ürünü arz ediyoruz. Biz de ithalat yetkisi aldık, ithal ediyoruz. Mısır ihracatı kapattığı için panik yaşanıyor. İnsanlar sağduyulu davranırsa piyasa rahatlar. En kısa vadede ürün getireceğiz.'' Bu arada Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) 100 bin ton gümrüksüz pirinç ithalatı yapması için Bakanlar Kurulu kararının çıkartılacağını bildirdi. Bakan Tüzmen, Türkiye'nin yılda 600 bin ton civarında pirinç tüketiminin bulunduğunu ve bu rakamın 400 bin tonunun iç üretimden, 200 bin tonunun da ithalattan karşılandığını söyledi. Pirinç ithalatında gümrük vergisi oranının yüzde 45 olduğunu ifade eden Tüzmen, pirinç ithalatında bir engel bulunmadığını ancak, pirinç ithalatının yüzde 80'inin Mısır'dan yapıldığını kaydetti. Bakan Tüzmen, Mısır'ın 1 Nisan tarihi itibariyle pirinç ithalatını durdurduğunu belirterek, şöyle devam etti:

100 BİN TONLUK İTHALAT
"Bunun üzerine spekülatörler, pirinç fiyatları ile oynamaya başladı. Bunu önlemek için, DTM olarak harekete geçtik. TMO'ya sıfır gümrükle 100 bin ton pirinç ithalatı yapması için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmasının uygun olacağını belirledik. Karar, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. İmzalar, tamamlanmak üzere. İmzalar tamamlanınca da onay için Cumhurbaşkanına sunulacak.'' Bakan Tüzmen, gümrüksüz 100 bin ton pirinç ithalatı için ülke farkı gözetilemeyeceğini de sözlerine ekledi.