kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kahramanımız değil' diyerek Herkül'ü söktüler

Muhammet BALABAN - SABAH
Ereğli'deki Yunanlıların mitolojik kahramanı Herkül heykeli, gece yarısı kaldırıldı. Yerine Sekiz Alemdar Kahramanı'nın heykeli geliyor..
Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki sahil bandına dikilen, Yunanlıların mitolojik kahramanı Herkül heykeli gece yarısı operasyonuyla kaldırıldı. Belediye başkanının talimatıyla kaldırılan Herkül heykelinin Cehennemağzı Mağarası'na taşınacağı bildirildi.

VATANDAŞLARDAN TEPKİ
Mitolojik çağın simgelerinden olan Herkül heykeli, 2006 yılında eski belediye başkanı Halil Posbıyık tarafından yaptırıldı. Vatandaşlar ise, "Kendi milli kahramanımız yok mu?" diye Herkül heykeline tepki gösterdi ve heykelin varlığı tartışma konusu oldu. Heykel kaldırılmak istendi ancak çeşitli nedenlerle bundan vazgeçildi. Eski başkan Posbıyık'ın, 22 Temmuz genel seçimlerinde Demokrat Parti'den milletvekili adaylığı nedeniyle başkanlıktan istifa etmesi üzerine, Belediye Meclis üyesi Murat Sesli, Meclis üyeleri arasında yapılan seçimle, Ereğli Belediye Başkanı oldu. Başkan Sesli, kısa süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından rozeti takılarak AK Parti'ye geçti. Başkan Sesli'nin talimatıyla Yunan kahramanının heykeli, gece saat 04.30'da başlayan operasyonla kaldırıldı. Belediye çalışanları, gece saatlerinde Herkül heykelinin bulunduğu sahil alanına gelerek, vinç yardımıyla heykeli parça parça yerinden kaldırdı. Herkül ile ilgili olarak hazırlanan bilgilendirme yazılarının da kaldırıldığı görüldü. Başkan Sesli, sahildeki Herkül heykeliyle ilgili daha önce açıklamalar yaptığını, heykeli Cehennemağzı Mağarası'nın bulunduğu bölgeye koymayı düşündüklerini ve heykelin bu nedenle yerinden kaldırıldığını söyledi. Sesli, "Heykelin kaldırıldığı yere, Sekiz Alemdar Kahramanı'nın anıtı yapılacak" dedi. Sesli, heykelin gece yarısı yerinden kaldırılmasını ise, "Gece kimseyi rahatsız etmemek için bunu yaptık. Gündüz ve akşam sahilde insanlar geziyor. Bu çalışmayı, insanları rahatsız etmemek için gece yaptık" diye açıkladı.

HERKÜL EFSANESİ
Mitolojide Herkül'ün, cehennem köpeği Kerberus'u kaçırmak için yeraltı Tanrısı Hades'in yönettiği, hiçbir ölümlünün geri dönemeyeceği "Ölüler Ülkesi"nin yer aldığı Cehennemağzı Mağarası'na indiğine inanılıyor. Herkül'ün, Ölüler Ülkesi'nin bekçisi üç başlı ve yılan kuyruklu köpek Kerberus'u, Olimpos Tanrıları Hermes ve Athena'nın yardımıyla Cehennemağzı Mağarası'ndan, yeraltındaki Ölüler Ülkesi'ne inerek kaçırdığı belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları