kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BÖLGESEL SAVAŞ TEHLİKESİ BELİRDİ... Gıda krizi nedeniyle dünya üzerinde çok sayıda çatışma patlak verdi. Dünya Bankası acil gıda yardımı için 1 Mayıs tarihine kadar 500 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Çözümün gecikmesi halinde gıda çatışmalarının bölgesel savaşlara dönüşmesinden endişe ediliyor.

Gıdada kurtuluş 'yeşil' devrimde

MAHMUT SANCAK
Dünya Tarım Bilimi Birliği Başkanı Watson, "Dünyanın 40 günlük un stoku kaldı, tarımda 'yeşil devrim' hayata geçmezse küresel açlık kaçınılmaz hale gelecek" dedi..
Uluslararası Tarım Bilimi ve Kalkınma için Teknolojileri Birliği'nin (IAASTD) Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde devam eden toplantısı tamamlandı. 400 bilim insanının katıldığı toplantının sonuç bildirgesinde 'modern tarım' olarak adlandırılan tekniklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, "Eğer tarım konusunda üretim metotlarından satış zincirine kadar kapsamlı bir reform yapılmazsa küresel açlık kaçınılmaz olacak" denildi. IAASTD Başkanı Robert Watson sonuç konuşmasında şunları söyledi: "Küresel ölçekte un stokları ise hiç olmadığı kadar düşük seviyede ve sadece 40 günlük stokumuz kalmış durumda. Oysa 2050'ye kadar dünya nüfusu üç milyar daha artacak. Bu nüfusu beslemek için gıda üretiminin 25 ila 50 yıl içinde ikiye katlanması gerekiyor. Bu koşullarda gıda üretimi katlanmayacak aksine azalacak. Yeşil devrimi hayata geçirmezsek küresel açlık önlenemez hale gelecek"

'AÇLIĞA ÇÖZÜM PATATES OLUR'
Diğer yandan fiyatları hızla artan pirinç, un ve diğer tahıl ürünlerine karşı alternatif gıda kaynağı arayışları sürüyor. Uluslararası Patates Kurumu'ndan (CIP) yapılan açıklamada patatesin gıda alanında oluşan açığın kapatılmasına büyük katkısının olacağı duyuruldu. Birleşmiş Milletler yetkilileri 2008'i patates yılı ilan ederek bu üründen, "toprağın altındaki gizli hazine" olarak söz etti. Peru Tarım Bakanı İsmail Benavides yaptığı açıklamada, "İnsanlar beslenme konusunda tahıl ürünlerini ucuz oldukları için tercih ediyordu. Eğer halen ucuz olan patatesi onlara bir alternatif olarak sunabilirsek karşı karşıya olduğumuz soruna kalıcı bir çözüm üretebiliriz" dedi.