kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

PKK kıskaca alınıyor

Yeni Haber
Türk Ordusu'nun sınır ötesi operasyonunun ardından İran sınırına yönelen terör örgütü PKK ile örgütün İran'daki uzantısı PJAK karşı ortak tedbir alınması için İran, Türkiye'ye bir heyet gönderdi. Ankara'da Türk ve İran heyetleri arasında terör örgütüne karşı düzenlenecek operasyonlar ele alınacak.

İran İçişleri Bakanı Başdanışmanı Resul Hosseyini, Sınır Güvenlik Sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Reza Sutude, İran Büyükelçilik Müsteşarı Sabir Ghasemi, Güvenlik Uzmanı Mohammed İshaki ve İran Emniyet Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilisi Zerrih Kolah'dan oluşan İranlı heyet, Türkiye ile PKK ve PJAK'ı konuşacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'ya yönelik sınırötesi harekatının ardından PKK ve PJAK'a karşı sınırda daha çok tedbir almaya yönelik harekete geçen İran bu doğrultuda Türkiye ile toplantı düzenleyecek.

İran ile Türkiye arasında imzalanan sınır güvenliği anlaşması kapsamında Ankara'ya gelen İran güvenlik heyetine toplantılara geçilmeden önce İçişleri Bakanlığı Başkent'in turistik yerlerinden biri olan Beypazarı'nı gezdirdi. Uluslararası ülke güvenliği konusunda karşılıklı iş birliği yapmak için Türkiye'ye gelen İran İçişleri Bakanı Başdanışmanı Resul Hosseyini, Sınır Güvenlik Sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Reza Sutude, İran Büyük Elçilik Müsteşarı Sabir Ghasemi, İran Güvenlik Uzmanı Mohammed İshaki ve İran Emniyet Genel Müdürlüğü Üst düzey yetkilisi Zerrih Kolah'dan oluşan İran'lı güvenlik heyeti Türkiye'deki ilk ziyaretini Beypazarı'na yaptı.

İran güvenlik heyeti ilk olarak Beypazarı Kaymakamı Hikmet Aydın'ı makamında ziyaret etti. İlçe Kaymakamı Hikmet Aydın İran'lı heyete Beypazarı'nın tarihi dokusu ile turizm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra Hıdırlık tepesinden Beypazarı'nın tarihi dokusunu izleme fırsatı bulan heyet Beypazarı konaklarına hayran kaldı. Kaymakam Hikmet Aydın eşliğinde tarihi müze ve konakları gezen heyet yöresel mönüden oluşan öğle yemeğini İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle birlikte yediler. Beypazarı müzesinde eski Osmanlı haritasına uzun süre bakan İranlı heyet, Türk-İran sınırında Kasr-ı Şirin'den bu yana bir değişiklik olmamasına rağmen Ortadoğu'daki değişikliğe dikkat çektiler. İranlı heyet, Beypazarı'ndaki gezisinin ardından toplantılar için Ankara'ya hareket etti.

Bugün, Türkiye ile İran heyetleri terör örgütüne dönük stratejiyi belirlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı'nda Yüksek Güvenlik Toplantısı'nda bir araya gelecek. En son 2006 yılında toplanan terör zirvesinde PJAK'a ve PKK'ya düzenlenecek operasyonlar görüşülecek. İçişleri Bakanlığı'nda üç gün sürecek toplantılarda, Kürdistan Özgür Yaşam Partisi'nin (PJAK) İran'daki faaliyetleri kapsamlı olarak ele alınacak. 15-18 Nisan tarihleri arasında yapılacak Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısında Türk heyetine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş başkanlık edecek. Türk heyetinde, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, MİT Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'ndan üst yetkililer de yer alacak.

CİHAN