kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rice: Davayı yakından izliyoruz

AA
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, AK Parti'ye yönelik kapatma davasını yakından izlediklerini ve bu sorunun Türkler'in karar vereceği bir konu olduğunu belirterek, ''Biz bunun, Türkiye'nin laik ve demokratik düzeni, laik ve demokratik ilkeleri içinde çözüleceğine inanıyoruz ve umuyoruz'' dedi.

Rice, Amerikan-Türk Konseyi'nin 27. yıllık konferansına, öğle yemeği konuşmacısı olarak katıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri çerçevesinde yapılan konuşmada Rice, AK Parti'nin kapatılması yönündeki davaya işaret eden bir gazetecinin sorusuna, ''Bu davayı çok yakından izliyoruz. Bu, elbette Türkler'in karar vereceği bir sorun. Biz bunun, Türkiye'nin laik ve demokratik düzeni, laik ve demokratik ilkeleri içinde çözüleceğine inanıyoruz. Bu biçimde olması, seçmenlerin sesinin duyulması herkesin çıkarınadır. Türkiye'nin demokratik kurumları var. Bu çerçevede çözülmelidir'' yanıtını verdi.

Kuzey Kıbrıslı Türkler'e yönelik izolasyonun kaldırılmasına ilişkin bir soruya karşılık Rice, ''Kıbrıs'ta daha umutlu bir dönem. Zor kararlar verilmesi gerekiyor ve her iki tarafta da siyasal direnç var. Biz, yapabileceğimiz herşeyi yapacağız. Referandum zamanında ABD Başkanı George W. Bush, telefon başındaydı. Şimdi ortam farklı ve bu ivme üzerine inşa edebileceklerimizi etmeliyiz'' diye konuştu.

Türkiye'nin ABD için ''çok önemli ve stratejik bir ortak'' olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Rice, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ilerlediğini söyledi.

NATO müttefikleri olarak Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinin bugün ''daha yakın ve her zamankinden daha önemli'' olduğunu belirten Rice, paylaşılan demokratik değerlerin önemine işaret etti.

Atatürk'ün ''yurtta sulh cihanda sulh'' sözüne dikkati çeken Rice, Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı işbirliğinin ''olgunlaştığını'' kaydetti.

Rice, ABD ve Türkiye'nin, birleşik, güvenlik içinde ve istikrarlı bir Irak hedefini paylaştığını ve Irak'ta terörün her biçimini kınadığını vurgularken, ''ABD, PKK'yı, Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak düşmanı olarak tanımaktadır'' dedi.

Rice, Avrupalı ortaklarla birlikte PKK'yı kuzey Irak'tan temizlemek ve terör örgütünün suç ve finans bağlarını kesmenin amaç olduğunu belirtirken, Türkiye'nin Irak ve Afganistan'da istikrarın sağlanması çabalarına katkısına da değindi ve Afganistan'da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için Taliban'ın etkisinin sınırlandırılması gerektiğini kaydetti.

Rice, Türkiye'nin kendi çağdaş demokrasi geleneği ve Müslüman ağırlıklı nüfusuyla, Büyük Ortadoğu bölgesi ve ötesindeki ülkelere ''esin kaynağı'' olabileceğini belirterek, ''Türkiye ile aramızdaki diyalog derin ve sık'' dedi ve perşembe günü Türkiye ile ABD arasında yapılacak ekonomik ortaklık konseyi toplantısını buna örnek gösterdi.

Enerji kaynaklarının güvenlik altına alınmasının önemine işaret eden Rice, dünyadaki petrolün yüzde 8'inin Türkiye topraklarından geçtiğine, Türkiye'nin bu bakımdan stratejik bir konumu bulunduğuna dikkati çekti ve Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının başarısının yanısıra, Türkiye-Yunanistan-İtalya hattına işaret etti.

ABD ve Türkiye'nin zaman zaman farklı görüşlere sahip olabileceğini belirten Rice, ''Ancak arkadaşlar arasında böyle şeyler olur. Ancak hoşgörü, saygı çerçevesinde bizi birleştiren, paylaştığımız değerler var'' dedi.

ABD'nin büyük ilkeler üzerinde kurulduğunu, ancak kurucu liderlerin, siyahlar ve kadınları düşünerek hareket etmediğini hatırlatan Rice, bunların aşılmasının ''cesaret gerektirdiğini'' kaydetti.

Rice, bu cesaretli girişimler sayesinde bugün ABD'nin, tüm kesimlerin temsil edildiği bir demokrasi durumuna geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin de demokrasi olarak ilerlemesinin önemli olduğunu belirten Rice, ''Bu yol kolay değil. Hatta zor. Türkiye, Atatürk'ün demokrasi ve laiklik ilkeleri üzerinde sürekli ilerliyor. Türkiye'nin demokrasisini dönüşümden geçirmesi, ekonomisini modernize etmesi ve AB'ye katılması bizim için önemli'' diye konuştu.

İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in, ''demokrasi en kötü yönetim biçimidir, ama tabii ki daha önce denenmiş tüm diğer yönetim biçimleri dışında'' sözünü hatırlatan Rice, ''Hala hem biz hem de Türkiye, demokrasinin en iyi yönetim olduğunu biliyoruz ve insan hakları, temel özgürlüklerin, herkese sağlanmasını güvence altına almak durumundayız. Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, parlamentodan geçen ve Türklüğe hakareti suç sayan 301 sayılı Türk Ceza Yasası değişikliği dolayısıyla kutluyoruz. Bunu cesaretlendiriyoruz. Birisinin inançlarını ifade etmesi, devlete hakaret değildir, vatandaşlığın en yüksek biçimidir'' dedi.

''HEYBELİADA''

Demokrasinin aynı zamanda, insanların dinsel ibadetlerini özgürce gerçekleştirmesi için en iyi yol olduğunu vurgulayan Rice, Türkiye'nin, Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bu yönde sağladığı destekten memnun olduklarını söyledi.

Rice, diğer ülkeleri cesaretlendirebilmek için bu değerlerin Türkiye ve ABD'de de ilerletilmesinin önemli olduğunu belirtirken, ''Türkiye'yi, bütün dinsel ve etnik grupların sivil haklarını tanıma ve koruma yönünde cesaretlendiriyoruz. Bunlardan biri de Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasıdır'' diye konuştu.

ABD ve Türkiye'nin, özgürlük ve demokrasiyi Büyük Ortadoğu'da desteklemeyi sürdüreceğine işaret eden Rice, ''Çünkü biz zorlu deneyimlerimizden biliyoruz ki bu, farklı insanların birarada yaşaması, gücü paylaşması, kimse baskı altında kalmadan farklılıkların barış içinde çözülmesi için en iyi yoldur'' dedi.

Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili bir soruya Rice, ''Bu sorun, biraz irade gösterilirse çok çabuk bir biçiminde çözülebilir'' yanıtını verdi.

Rice, bu konuda Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir anlaşma sağlanmasının önemli olduğunu dile getirirken, ''Bunun yapılması gerekir. Aksi takdirde Yukarı Karabağ sorunu yüzünden her iki ülke de geride kalıyor'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Rice'ın konuşmasını dinleyenler arasında yer aldı.