kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doktorum istiyor, yaşlılık aşısı gerçekten var mı?

Dr. Ece Hattat
65 yaşındayım. Doktorum bana bazı yaşlılık aşıları yapmak istiyor ama ben çocukluğumdan beri aşı olmaktan korkarım. Bu yaşta, çocuk gibi aşı yaptırmam gerekli mi sizce? Seher G./İstanbul

Yaşlılığın birden fazla aşısı vardır. Bunun nedeni ilerleyen yaşla birlikte bağışıklık sisteminizin zayıflamasıdır. Yaşlılarda bağışıklık sisteminin normal çalışmaması vücudu enfeksiyonlara yatkın hale getirir. Sorun bununla da bitmez. Gençlerde görülen kısa süreli enfeksiyonların aksine, yaşlılarda hastalıklar kronikleşip uzayabilir. Ateş yükselten ve enfeksiyonla savaşan maddelerin yetersiz salgılanması, hastalıkların fark edilmemesine neden olabilir.

YAŞLILAR HASSASTIR
Normal bağışıklığa sahip birinde hastalık yapmayacak mikroplar bile, yaşlılarda hastalık yapabilir. Zona, tüberküloz veya solunum yolları enfeksiyonları gibi gizli enfeksiyonlar sıklaşır. Grip, zatürree ile idrar, deri ve bağırsak enfeksiyonlarının görülme sıklığı artar. Bu nedenle 65 yaşını geçen kişilere daha önce aşılanmış da olsalar, bazı aşıları tekrar yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.

İHMAL ETMEYİN
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin önerileri doğrultusunda, 65 yaş sonrasında zona ve pnömokokkal polisakkarit aşılarınızı mutlaka yaptırın. Son 5 yılda tetanoz veya difteri aşısı olmadıysanız; tekrar aşılanın. Grip aşısını da her yıl yaptırmayı ihmal etmeyin. Hepatit, meningokok ile kızamık-kızamıkçık- kabakulak aşılarının da risk altındaki yaşlı bireylerde doktor önerisiyle uygulanabileceğini unutmayın. Tercih hakkı sizde ama korkunuzla başa çıkabilirsiniz. Sağlıklı yaşlılık elinizde!