kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Kapatalım gitsincilere küpe: Stagflasyon

Telaffuzundan bile meymenet yok ve berbat bir şeyi ifade ediyor; Üretimin düştüğü bir ortamda hem işsizlik hem de enflasyonun aynı anda var olması hali.
Aslında bir ülkeye " hezimetle neticelenmiş bir meydan savaşından daha fazla yıkım getiren " bir sürecin tanımı.
Şimdi Türkiye için bu senaryodan bahsediliyor ve stagflasyon uyarısı yapılıyor.
Yılda 43 trilyon dolarlık toplam milli gelire karşılık günde 12 trilyon doların dünyanın etrafında cirit attığı ekonomideki " küresel ısınma " birilerinin başını zaten yakacaktı.
S&P'nin kredi notumuzu aniden durağandan negatife çevirmesi, " aranan kurban " konusunda ilk sinyali vermişti.
Küresel ekonominin günah keçisi seçiminde ikinci sinyal dün, The Wall Street Journal'dan geldi. Türkiye analizinde " stagflasyonist senaryo " görüşü yazıldı ve muhtemel öykünün ipuçlarına yer verildi; " kırılgan para birimleri, yüksek dış borç, yüksek enflasyon oranları ve kararan ihracat karışımı (stagflasyonist senaryo) için sahne hazırlanıyor. "
Elin ağzı torba değil ki büzesin.
Üstelik "it ürür kervan yürür" de diyecek lüksün yok. Zira bunu söyleyenler, zaten küresel ekonominin kanaat önderleri.
Biz parti kapatma derdindeyken birileri ülkemizi kapatıyor.
Analizin "aba altından sopa gösteren" cümlesi; "stagflasyon, şirketleri büyük ölçüde dış borçlanmaya yöneldiği Türkiye'ye acı getirecek."
Şimdi oturup hepimiz "şu kriz geçer inşallah" diye umut besleyebiliriz. Umut her şey olabilir ancak bir yöntem değildir.
Üstelik IMF'den Jaime Caruana, uzun bir süreden söz ediyor. FED'in eski Başkanı Alan Greenspan, en az 18 ay sürecek küresel ekonomik kış'tan dem vuruyor.
Bize bakıyoruz; Merkez Bankası bir telden konut piyasasını gaza getirmek isteyenler ise başka telden çalıyor. Herkes kapalı kapılar ardında " kendi tedbirini " ararken ortalığa çıkınca "sıkıntı yok" vitrini oluşturmakla meşgul. Stagflasyon, "durgunluk ve işsizliğin bileşkesinde enflasyonun tırmanması"nı tanımlıyor ve bu senaryo için Türkiye "seçiliyorsa" buna karşı tedbir geliştirmekten daha önemli ne işimiz olabilir?
Başkasının yazdığı " Stagflasyon Senaryosu "nun kurban figüranı olmak zorunda mıyız? Parti kapatmak kolay, elin oğlu ülkeni kapatırsa ne halt edeceksin?