kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kral Abdullah son Türkiye ziyaretinde Gül ile birlikte.

'En üst düzey rica', Türk berberde umutları artırdı

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Allah'a küfür ettiği için Suudi Arabistan'da idam cezasına çarptılan berber için, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Kral Abdullah'a yazdığı mektubun ardından '3-4 ay içerisinde bağışlanır' beklentisi oluştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
'En üst düzey rica', Türk berberde umutları artırdı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Allah'a küfür ettiği" iddiasıyla Suudi Arabistan'da idam cezasına çarptırılan berber Sabri Boğday'ın durumunu yakın takibe aldı. Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Gül, Boğday'ın hayatının bağışlanması umudunu artırdı. Cumhurbaşkanı Gül mesajında, Boğday'ın Allah inancı taşıdığını, Müslüman olduğunu belirtirken, çoğunluğu Müslüman olan Türk halkının da olaydan büyük üzüntü duyduğunu vurguladı. Gül mesajında, dost ve kardeş ülkede bir Türk'ün işlediği suçla ilgili, Kral'dan, af yetkisini kullanmasını istedi. Boğday'ın Allah'a küfür ettiği konusunda iki şahit bulunduğuna işaret eden kaynaklar, kavgalı olduğu Mısırlı dükkân komşusunun yanı sıra, bir başka esnafın da şahitlik yaptığını belirtti. Suudi yasalarına göre bunun suç olduğunu belirten kaynaklar, henüz yargı sürecinin bitmediğine işaret etti.

DAHA ÜST MAHKEMELER VAR
Konuyu yakından takip eden bir Türk diplomat da "Daha temyiz ve Yüksek Mahkeme aşaması var. Ardından da idam kararını Kral onaylayacak. Bu zaman alacak bir süreç, belki 3-4 ay. Ama böyle bir suçtan dolayı daha önce Suudi Arabistan'da idam edilen hiç kimse yok" dedi. Aynı diplomat, Kral'ın mahkeme kararını onaylamama yetkisi bulunduğunu da anımsatırken, "İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler çok iyi durumda. Beklentimiz Kralın affetmesi" diye konuştu. Gül'ün yanı sıra Dışişleri Bakanlığı da süreci yakın takibe aldı. 11 yıl önce Suudi Arabistan'a giden ve berber dükkânı açan Boğday, geçtiğimiz yıl Mısırlı terzi komşusu ile tartışmış ve konu yargıya intikal etmişti. Mısırlı komşusu "Bu adam Allah'a küfür etti" diye ifade verince, Boğday tutuklanmıştı. Dava sürecinde Boğday'ın küfür ettiğini bir başka şahit de doğruladı.