kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sanayi stratejisinin vizyon modeli olarak konulan tabloda Avrupa ve Asya'da üretim üssü olmanın yolunun rekabet, verimlilik, teknolojik gelişme ve girişim kültürünün geliştirilmesinden geçtiğine işaret edildi.

Sanayici strateji aradı Avrupa ve Asya'da üretim üssü olma kararı çıktı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sanayi Bakanı Çağlayan'ın da katıldığı 'Sanayi Stratejisi' başlıklı arama konferansından, "Üretim üssü olacağız" mesajı çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sanayici strateji aradı Avrupa ve Asya'da üretim üssü olma kararı çıktı
Artan küresel rekabete uyum sağlamaya çalışan Türk sanayii, 2023 yılı hedeflerini belirledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın sorumluluğuna verilen "Sanayi Stratejisi ve Sanayi Bilgi Sistemi" kurulması projesi kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Antalya'da Arama Konferansı düzenlendi. İşadamları, bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından 140 temsilcinin katıldığı konferanstan, "Avrupa ve Avrasya'nın üretim üssü olacağız" mesajı çıktı. Siyasi ve ekonomik istikrara vurgu yapılan konferansta, yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan, nitelikli işgücünü özendiren, lojistik merkeze dönüşmeyi öngören sanayi yol haritası oluşturuldu.

ENERJİ BİR TEHDİT
Konferansta Türkiye'ye yönelik tehditler ve fırsatlar belirlendi. Tehditler arasında; artan enerji fiyatları ve dışa bağımlılık, çevreyle ilgili yüksek standartlara uyum gereği, eğitim- insan kaynakları-işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlığı, politika tasarım-uygulama kapasite eksikliği ve finans kaynaklarına erişimde iç ve dış zorluklar sayıldı. Buna karşılık, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve genç nüfus yapısı, AB pazarlarına yakınlık ve AB uyum süreci, komşu ve çevre ülkelerin artan zenginliği ile gelişen bölgesel pazarlar, hızlı sanayileşme kapasitesi ve bilişim teknolojilerinin kullanımına dayalı iş modellerini geliştirme çabası Türkiye'nin bekleyen fırsatları olarak belirlendi.

ZAAFLAR FAZLA
Türk sanayisinin gelişmiş olması ve finansal altyapısı girişimci ruhu, nitelik kazandırılabilecek genç insan gücü kaynağı, coğrafi konum üreticinin güçlü yanları olarak sayılırken insan gücü politikası eksikliği, Ar- Ge ve yenilikçilik yetersizliği, kaynak yönetiminin zayıflığı ve kamuda uyumlu yönetim sorunları zaaflar arasında gösterildi. 2023'e ilişkin hedeflerin konulduğu arama konferansında; kişi başına gelirin 25 bin dolarlara çıkarma, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme gibi makro hedefler yanında, üretim, tasarım ve araştırma geliştirmede dünyanın önemli merkezlerinden biri haline gelme gibi hedefler de konuldu.