kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan yurda döndü

AA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar'dan özel uçak ''ANA'' ile saat 21.40'de Ankara'ya geldi.

Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek ve Nazım Ekren, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz karşıladı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış da Ankara'ya geldi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TCK'nın 301. maddesini ''Türkiye'nin ciddi bir talebi olarak, bu talepten dolayı gündemlerine aldıklarını ve bu talep üzerine de bu çalışmayı gündeme getirdiklerini'' belirterek, ''Biz iktidar olarak bir an önce 301. maddeyi çıkarmayı hedeflemiş durumdayız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Katar'a gerçekleştirdiği ziyaret dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda gezisi hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan TCK'nın 301. maddesindeki değişikliğe ilişkin bir soruyu, yapılan çalışmalara herkesin olumlu yaklaşmasının mümkün olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Doğrulara da 'yanlış' diyenler oluyor. Tabii bizim özellikle üzerinde durduğumuz konu; Türk Milleti'ne saygısızlık ifadesi gündeme getirilirken, 301'in daha başında, birinci fıkra da Türk Milleti'yle başlıyor. Yani Türk Milleti'ne hakaret içeren bir şey söz konusu olduğu zaman, bunun tevziyesi orada gündemde. Aynı şekilde 'Türkiye Cumhuriyeti'. Kaldı ki şu anda arkadaşlarımız Komisyon'da bunun çalışmasını yapacaklar, değerlendirilmeleri yapılacak.''

TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesi konusundaki ''bu Avrupa Birliği'nin dayatmasıdır'' gibi yaklaşımların ''şık yaklaşımlar olmadığını'' dile getiren Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Avrupa Birliği'nin böyle bir talebi olabilir. Bunu bir 'dayatma' olarak değerlendirmek yanlıştır. Biz Avrupa Birliği ile müzakere süreci içerisinde olan ve Avrupa Birliği'ne girmeyi hedeflemiş bir ülkeyiz. Kaldı ki şu anda bu işe muhalefet edenler, Avrupa Birliği'nin Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne yönelik olarak, biliyorsunuz geçmişte kendilerinin de olumlu çalışmaları olmuştur. Bu olumlu çalışmaları yapanlar, neden sonra bu işe tamamen aykırı tavır içerisine girmişlerdir. Ama Avrupa Birliği'nin yetkilileri, dönem başkanları gelip de kendileriyle ikili görüşmeler yaptıkları zaman 'Biz de Avrupa Birliğinden yanayız, biz de Avrupa Birliği'ne karşı değiliz' gibi yaklaşımları da kapalı kapıların arkasında ne yazık ki söylüyorlar.''

Başbakan Erdoğan, 301 maddeyle ilgili değişikliği, ''ülkenin ciddi bir talebi olarak, bu talepten dolayı ve bu talep üzerine gündeme getirdiklerini'' ifade ederek şunları kaydetti:

''Şu anda da Komisyon'da. Komisyon'da da arkadaşlarımız nihai çalışmalarını yapacaklar. Burada iktidar, muhalefet herkes düşündüklerini ileri sürecek ve ondan sonra da Meclis Genel Kurulu'na inecek ve biz iktidar olarak bir an önce 301. maddeyi çıkarmayı hedeflemiş durumdayız. Temenni ediyorum ki Genel Kurul'dan geçtikten sonra tabii ki Cumhurbaşkanımızın da konuyla ilgili değerlendirmesi olacaktır ve ondan sonraki süreçte ülkemiz için hayırlı olur.''

Başbakan Erdoğan, dava açılmasına izin yetkisi konusundaki tartışmalarla ilgili bir başka soruyu cevaplandırırken şunları söyledi:

''Cumhurbaşkanımızla ilgili buradaki yaklaşımımız, bir siyaseten tarafsızlık ilkesine en uygun makam orası olduğu için böyle düşünülmüştür. 'Adalet Bakanı bu kararı versin' diye bu önergenin içerisinde olmuş olsaydı, şu anda bu şekilde yaklaşım içerisinde olanlar o zaman da diyeceklerdi ki, 'bu farklı siyasi görüşten gelenler olduğunda yaklaşım siyasi olacak.' Böyle yaklaşacaklardı. Bunu enine boyuna aramızda müzakere ettik, konuştuk, böyle olmasının çok daha isabetli olacağına inandık. Fakat tüm bununla birlikte tabii ki Komisyon'da tartışılacak, görüşülecek ve ondan sonra da nihai adımımızı Genel Kurul'da atmış olacağız.''

KATAR ZİYARETİ

Başbakan Erdoğan, Katar'a ziyareti konusunda bilgi verirken, Katar'da 8. Doha Demokrasi, Kalkınma ve Serbest Ticaret Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiye ekonomisinde meydana gelen gelişmeleri katılımcılara aktardığını hatırlattı.

Erdoğan, ziyaret sırasında Katar'da yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını dinleyerek, bunları Katar Emiri ve Başbakanı ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerde dile getirerek çözümlerine yönelik adım attıklarını ifade etti.

Katar İşadamları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda da Türk ve Katarlı iş adamlarına hitap ettiğini anlatan Erdoğan, ikili ticaretin artması için iş adamlarına destek olmaya hazır olduklarını söylediğini kaydetti.

Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiklerini belirten Erdoğan, bu çerçevede Körfez İşbirliği Konseyi ile ilişkilerin derinleşmesi için Katar'ın desteğini aldıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, açıklaması sonrasında beraberindeki bakan ve kendisini karşılamaya gelen AK Parti Genel Başkan yardımcılarıyla yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Havalimanı'ndan ayrıldı.