kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

O kadar küçük değil!

8 Nisan tarihli gazetede arka sayfada Boyu Küçük ama Şöhreti Büyük başlıklı haber, bir Guinness Rekorlar Kitabı adayıyla ilgiliydi.
Spot ve habere göz atalım:
"15 yaşında 27 santimlik boya sahip olan Hintli kız hayatından son derece memnun. Yaşıtlarıyla benzer bir yaşam süren Jyoti'nin tek farkı bir pop yıldızı olması.. "
"Hindistan'da yaşayan 15 yaşındaki Jyoti Amge adlı genç kız, 27 santimlik boyuyla "Dünyanın en küçük kızı" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor. Tıp literatüründe "Akondroplazi" adı verilen bir cücelik hastalığına yakalanan Amge, şikâyet etmek şöyle dursun yarattığı 'şöhret'ten son derece memnun..."
Okurumuz Ateş Abut daha fazla ayrıntı için internette taramaya girince farklı ve önemli bir bilgiyle karşılaşmış. Her özenli SABAH okuru gibi üşenmeden bu köşeye yazmış. Okuyalım:
"İnternetten haberin aslına baktığım zaman ölçülerin: 1ft 11 inch ve 11 pound olduğunu gördüm. Metrik sistemde 58 cm. ve yaklaşık 5 kg. Doğrulamak ihtiyacı duydum, zira fotoğrafdaki normal gözüken kızlar Joyti'nin 27cm olduğu iddia edilen boyu ile orantılanınca 80/85 cm.'lik cüceler oluyorlardı. Lütfen bilgi verirken biraz daha dikkat!"
Benim internet ve yabancı gazetelerde yaptığım araştırma da okuru doğrular nitelikte.
Dış Haberler Servisi'nden Gökçen Kesgin'in haberle ilgili açıklaması ise şöyle: "Haber ilk olarak internet sitelerine geldiğinde boyu 11 inches (27 cm.) olarak belirtilmişti. Bu nedenle başka iki gazetede de 27 cm. ve 38 cm. gibi farklı şekillerde yazılmış. Ertesi gün haber siteleri gerekli güncellemeleri yaparak 1 feet 11 inches olarak düzeltmişler. Biz de 11 inches olarak alıp haberi çevirdiğimiz için 27 cm. olarak görünüyor."