kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

İletişim kopukluğu var

Konuyu, gazetenin sağlık haberleri içeriğinden sorumlu olması gereken Sağlık Editörü Esra Tüzün'e danıştım. Cevabını aktarayım:
"Yurtdışı kaynaklı bu haberle ilgili yazı işlerinden bir kontrol istenmediği için haber yayınlanmadan önce bir araştırma yapmadık. Ancak haberin çıktığı gün gazeteye pek çok mail ve telefon geldi. Ailelerin çoğu panik içindeydi. Doktorlar da tepki gösteriyorlardı. Ben de ailelere yanıt verebilmek için Prof. Hilal Mocan'ı aradım. Kendisi öncelikle haberin orijinallerini inceledi ve İngiltere'de yasaklanan ilacın Calpol night olduğunu öğrendi ki bu ilacın Türkiye'deki ilaçla hiç ilgisi bulunmadığı ortaya çıktı. İkincisi, FDA ve İngiltere o ilaçların kutularını değiştirip aileleri gelişi güzel ilaç kullanmamak için uyarmak amacıyla topladığını açıklamıştı. Prof. Hilal Mocan ayrıca Hacettepe Eczacılık Fakültesi ile de bağlantıya geçti, ordaki uzmanlarla tartıştı ve Türkiye'de kullanılan Calpol'ün içeriğinde çocuklara zararlı hiçbir maddenin bulunmadığına emin oldu. Yine de aileleri doktor kontrolü olmadan bu ilaçları kullanmama konusunda uyarıyor. Ancak Prof. Mocan, 'Ben bu araştırmamdan sonra gönül rahatlığı ile Calpol'ü gerekli çocuklara yazmayı sürdürüyorum' diyor.
Belki bu bilgileri haber yayınlanmadan insanlar panik olmadan da toplayabilirdik."
Yorum: SABAH, gelişigüzel yazılmış bu haberle, okurlarını gereksiz yere paniğe sevketti. Başlıkta adı geçen ilaç çok yaygın kullanılıyor. Ailelerin çocuklara hassasiyeti de bilinen bir gerçek. Haberdeki bilgi çelişkilerine değinmek bile gereksiz. Daha önceki bazı şikâyetler de gösterdi ki, Sağlık Editörü tarafından yap(tır)ılan haberler dışında, başka birimlerce hazırlanan kimi haberler denetimsiz sayfalara veriliyor. Tüzün'ün de sık sık haklı olarak yakındığı bir iletişim kopukluğu var ve bunu gidermek yazı işlerinin sorumluluğu. Editörlerimizin bilgilerine sunarım.