kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
A. Laschet

'Irkçı saldırı değil'

Zeynep ERDOĞAN
Almanya'nın ilk Uyum Bakanı Armin Laschet ve eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer yaşanan kundaklama olaylarını göçmenlik konusunu ve son dönem gelişmelerini değerlendirdi..
Almanya, son dönemde basında sıkça yer alan yangın haberleri bir türlü çözüme ulaşmayan göçmenlik sorunuyla basının ilk gündem maddeleri arasında... Biz de son dönemde yaşanan gelişmeleri, yangınları ve göçmenlik konusunu konunun Almanya cephesindeki iki önemli uzmanıyla görüştük. Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Westfalya eyaletinin Uyum Bakanı Armin Laschet ülkenin de ilk ve tek Uyum Bakanı olma özelliğini taşıyor... Laschet bizimle kundaklama olaylarını ve göçmenlik konusundaki düşüncelerini paylaştı:

* (9 kişinin hayatını kaybettiği Ludwigshafen yangını hakkında) Soruşturmalar devam ediyor. Şu an güncel olan rapora göre yangının nedeni yüzde 99 kundaklama değil... Bu olayda en çok basını kınadım. Ludwigshafen yangını Solingen yapılmak istedi. Olayın sürekli Nazi bağlantılı bir kundaklama olayı olduğu öne sürüldü... Bu da gerilimi tırmandırdı. Oysa ırkçı bir saldırı değil...

* Olayın ardından İçişleri Bakanlığı'ndan bir aylık dönemi kapsayan yangın raporu istedim. Bu süre zarfında 184 yangın olmuş. Bunların sadece 11'i Türklerin evinde yaşanmış.

* Bunda basının da suçu büyük. Sadece Türk basını değil Alman basını da olayları büyüttü. Basın yapması gerekeni yapmadı. Alman basınının da bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Basın olayları farklı yönde geliştirdi. Böyle olmamalıydı.

'AYNI SORUN YAŞANIRDI'

*
(Entegrasyon sorunu hakkında) Bir ülkeye entegre olabilmek için öncellikle dili bilmek lazım. Ülkenin dilini iyi bilen insan iyi bir eğitim alır. İyi iş bulur. İyi bir aile kurar. Para kazanır bu böyle sürüp gider. Yani o ülkenin insanlarıyla aynı statüde olabilmek için aynı eğitimi alabilmesi geliyor.

* Almanya'da yaşayan Türklerin büyük kısmı Türkiye'nin doğusundan geliyor. Onlar İstanbul'a gelseydi orada da aynı sorunları yaşayacaklardı.

* Türkler Almanya'ya geldikleri andan itibaren geri dönmeyi planlıyorlardı. İyi para kazanıp geri dönmek istedikleri için kendilerini dış dünyaya kapattılar. Bu da entegrasyonlarını geciktirdi

* Eğitim entegrasyon açısından çok önemli. Kreşlerde öğretmenler özellikle göçmen kökenli çocuklarla ilgileniyor. Çocukların küçük yaşta dili öğrenmeye başlaması lazım.

'AK PARTI DEMOKRATIK BIR PARTIDIR'

Zeynep Erdoğan'ın sorularını yanıtlayan Laschet AK Parti'nin kapanması davası hakkındaki sorumuza, "İçişlerinize karışmak istemem. Ancak AKP reformlar yapan, ülke ekonomisini iyiye götürmek için çalışan bir parti. AKP, Türkiye'nin AB'ye girmesi için çabalayan demokratik bir partidir" cevabı verdi.
Haberin fotoğrafları