kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Gıda sorununa çözüm üretilmezse yüz binlerce insan açlıktan ölebilir'

IMF Başkanı Strauss-Kahn açlık sorununun önlenebilmesi için harekete geçilmesinin gerektiğini söyleyerek, "Eğer gecikirsek yüz binlerce insan hayatını kaybedebilir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Gıda sorununa çözüm üretilmezse yüz binlerce insan açlıktan ölebilir'
IMF-Dünya Bankası'nın hafta sonu ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirilen bahar toplantılarına dünya gıda fiyatları ve açlık tehlikesi damgasını vurdu. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn yaptığı açıklamada, dünya genelinde artan gıda fiyatları konusunun çok ciddi bir safhaya girildiğine dikkat çekti. Konuşmasında oldukça karamsar tablo çizen Strauss-Kahn, "Yüz binlerce insan açlıktan ölebilir" dedi. Gelişmekte olan ülkelerde özellikle Afrika'da yiyecek fiyatlarının yüksek seyretmesi durumunda çok kötü sonuçlar doğabileceğini söyleyen Kahn, felaketin önlenebilmesi için yeni politikaların süratle uygulamaya alınması gerektiğini belirtti.

SAVAŞ ÇIKABİLİR
Kahn şöyle devam etti: "Çok sayıda ülke insanı açlıkla ilgili korkunç sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Eğer çözüm üretemezsek gıda sorunu geleceğe yönelik patlak verecek çok sayıda yeni çatışmanın nedeni olacak. Bu konu yalnızca ekonomik veya insanı bir sorun değil aynı zamanda demokrasiye yönelik bir tehdit olarak da karşımıza çıkıyor". IMF Başkanı, ticaret dengesizlikleri de yaratabilecek bu problemin belli başlı gelişmiş ekonomileri de etkileyebileceğini sözlerine ekledi. IMF'in geçen hafta yayımladığı araştırmasında artan gıda fiyatlarının özellikle fakir ülkelerin enflasyon oranlarını önemli oranda artıracağına işaret edilerek bu artışın yıllık yüzde 7.4 oranında gerçekleşmesinin tahmin edildiği vurgulandı.

EMEKLER BOŞA GİDER
Raporda ayrıca gıda fiyatlarının 2015 yılına kadar yüksek seviyelerde seyredeceği uyarısında da bulunuldu. IMF Başkanı Kahn, gıda sorununun dünya ekonomisinin aşması gereken en önemli engellerden biri olduğuna işaret ederek, "Eğer açlık sorununa bir çözüm üretemezsek dünya ekonomisinde son 5-10 yıl içerisinde yaşanan tüm kazanımları bir kalemde kaybedilecek" dedi. Dünya nüfusunun yarısının tükettiği pirinç geçen yıl yüzde 96 oranında zamlandı. Bu gelişme üzerine Çin, Mısır, Vietnam ve Hindistan gibi dünya pirinç ihracatının yüzde 3'ünü gerçekleştiren ülkeler, kendi iç tüketimlerini karşılayabilmek için ihracatı kıstı. Bu kısıntı fiyatların yükseliş hızını daha da artırdı.