kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SunExpress Genel Müdür Yrd. Hacı Say Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım THY Genel Müdürü Temel Kotil

SunExpress 18 dakikada kıtalar arası yol kat etti

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı merkezli iç hat uçuşlarını başlatan SunExpress, Atatürk Havalimanı'ndan Sabiha Gökçen'e bir defalığına özel sefer koydu. Bu kısa yolculuk için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuruldu..
THY ile Alman Lufthansa'nın ortaklığı ile 1990 yılında kurulan SunExpress, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı iç ve dış hat uçuş merkezlerine eklemesini 'rekor denemesi' ile başlattı. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan bir uçak dolusu özel yolcuyu alarak Sabiha Gökçen'e 18 dakikada getiren SunExpress Guinness Rekorlar Kitabı'na, 'kıtalararası en kısa uçuş rekoru' için başvuruda bulundu. Bu deneme için gidiş, geliş SunExpress'in yaklaşık 10 bin dolarlık uçuş maliyetini göze aldığı ifade ediliyor.

10 BİN DOLARLIK UÇUŞ
Antalya ve İzmir'den sonra yurtiçi tarifeli uçuşlar için kendine üçüncü merkez olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'nı seçen SunExpress'in yeni merkezinden çok İstanbul Avrupa yakasından, Anadolu yakasına koyduğu özel uçak seferi konuşuldu. Konuklarını saat 13.00'ten Atatürk Havalimanı'ndan karşılayan SunExpress ekibi saat 14.35 gibi Boing 737 uçağı basının da bulunduğu geniş bir katılımcı kiltesi ile havalandı. Havalandıktan yaklaşık 5-6 dakika sonra İstanbul Boğazı'nın üzerinden geçen uçak, 18 dakikalık bir yolculuk sonunda Sabiha Gökçen'e inmişti. Günümüz koşullarında trafiğin olmadığı saatler arasında bile yaklaşık 1-1.5 saatte katedilebilen bu yolun 18 dakikada kat edilmesine özel bir anlamda yüklendi. Kuruluşununun 18'inci yılını kutlayan Sunekspress uçuş süresini bilerek bu dakikaya denk düşürmeye çalıştı.

4 MİLYON YOLCU HEDEFİ
Bir hafta önce başlayan rekor sürecinin ise yaklaşık 3 hafta içinde tamamlanması bekleniyor. SunExpress'in rekor denemesi için her iki meydanda özel izinler alındı. Uçak daha Atatürk Havalimanı'nın radarından çıkmadan Sabiha Gökçen'in radarına girdi ve iniş yönlendirmesini Sabiha Gökçen'deki kule yaptı. Bu arada ABD'den gelen uçağın teslim töreni de yine Sabiha Gökçen'de gerçekleştirildi. İki kutlamayı bir arada yapan SunExpress'in Genel Müdürü Paul Schwaiger yeni gelen uçakla birlikte toplam sekiz uçağın alınması yönünde yönetim kurulundan izin çıktığını dile getirerek mayıs ayında bir uçağı daha teslim alacaklarını dile getirdi. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say da geçen yıl toplam 3 milyon yolcu taşıdıklarını dile getirerek, "Bu yıl bu rakam 4 milyona çıkacak. Halen uçuşlarımız arasında charterlerin payı yüzde 70, ancak iç ve dış hat tarifeli uçuşlarımızdaki artış sürecek. Geçen yıl 302 milyon dolar olan ciromuzu bu yıl 366 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. Sabiha Gökçen'den 16 değişik ile uçuş yapacağız" diye konuştu.