kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fed Başkanı Ben Bernanke

'Daha sert ve derin bir durgunluk yaşayabiliriz'

ABD Merkez Bankası, 18 Mart tutanaklarında resesyon endişelerini dile getirdi. Yapılan açıklamalarda, "Mevcut durum çok daha sert ve derin bir düşüşe dönüşebilir" denildi..
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 18 Mart'ta düzenlenen toplantısı ile ilgili tutanaklar yayımlandı. Açıklamalarda faizlerin 0.75 puan düşüşle yüzde 2.25'e indirilen toplantıda Fed başkanlarının giderek artan resesyon endişesine yönelik ifadeleri dikkat çekti. Yetkililer konut sektöründe yaşanan krizin para politikalarıyla çözülemeyeceğine dikkat çekerek, faiz indirimlerinin yanı sıra farklı çözümler üzerinde çalışılması gerektiğini dile getirdi. Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser ve Dallas Fed Başkanı Richard Fischer, 18 Mart toplantısında yüksek oranda faiz indirimlerinin mortgage sorununun çözümüne doğrudan bir katkısı olmadığı gibi enflasyonu tetikleme riskini de beraberinde getirdiği için karşı çıktı. Bazı Fed yetkilileri ABD ekonomisinin geleceği ile ilgili endişelerini biraz daha ileri taşıyarak, "Ekonominin içerisinde bulunduğu durum çok daha sert ve derin bir düşüşe dönüşebilir" açıklamasında bulundu.

EKSİ BÜYÜME OLUR
Fed başkanları krize yönelik geliştirilecek çözümlerin kredi kullanımına yeni kısıtlamalar getirmek ile sınırlı kalmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Tutanaklar politika yapıcılarının konut ve finans piyasalarındaki gerilimin ekonomide tehlikeli bir düşüşü tetikleyebileceği kaygısını dile getirdiğini gösterdi. Toplantı tutanaklarında şöyle denildi: "Bazı üyeler krediye erişimde artan daralma ve konut piyasasında devam eden zayıflık göz önüne alındığında daha uzun sürecek sert bir ekonomik yavaşlamanın reddedilemeyeceğini düşünüyor." Yılın ilk altı ayı için eksi büyüme bekleyen Fed ekonomistleri, kısa vadede kötümser bir tablo çiziyor ancak daha sonra ılımlı bir toparlanma ihtimalini de göz ardı etmiyor.