kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

BOTAŞ, maaşları bile kredi ile ödemeye başlamış

12.3 milyar YTL'lik alacağını tahsil edemeyen BOTAŞ'taki darboğaz Yüksek Denetleme Kurulu raporu ile belgelendi. 1.7 milyar YTL kredi borcu olan kurumun 300 milyon YTL'lik kredi isteğini bankalar reddeti..
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), kamunun kâr eden kuruluşlarından biriyken bugün bankaların borç vermediği kurum haline geldi. 12.3 milyar YTL'lik alacağını tahsil edemeyen BOTAŞ, vergi borçlarına da haciz gelince açtığı kredi ihalesinde bankalardan borç alamadığı ortaya çıktı. Bankalar, kredi borçları 1,7 milyar YTL'ye çıkan BOTAŞ'ın limitlerinin dolduğu gerekçesiyle 300 milyon YTL'lik kredi talebine yanıt vermedi.

YÜKSEK FAİZ ÖDÜYOR
Nabucco, Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi dünyanın en önemli enerji projelerinin ortağı konumundaki BOTAŞ'ın içine düştüğü durum Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) tarafından belgelendi. TBMM'ye sunulan rapora göre, kuruluş nakit darboğazı içinde... İşte rapordan BOTAŞ'ın nasıl bu hale düştüğünü gösteren bilgiler:

* 16 Kasım 2007 itibariyle birikmiş alacakları (ana para ve gecikme zammı dahil) 12,3 milyar YTL'ye ulaştı. Bunun 10.9 milyar YTL'si EÜAŞ ve HEAŞ kaynaklı. Bu kuruluşları 679.6 milyon YTL ile EGO izliyor.

* Alacaklarını zamanında tahsil edemeyen şirket nakit akışını banka kredileriyle karşılıyor.

* Banka kredileri 31 Ekim 2007 itibariyle 1.9 milyar YTL. Bunun 590.6 milyon YTL faizi var.

* Vergi borçları ödeyemediği için BOTAŞ'ın alacaklarına haciz konuldu.

Raporda alacakları için hacizlere başlayan BOTAŞ, EÜAŞ'tan 'kamunun kamuya faiz uygulayamayacağı' yanıtını aldığı belirtildi. Alacaklarını tahsil edemediği için yüz milyonlarca dolar faiz ödemek zorunda kalan BOTAŞ, bu nedenle maaşları kredi ile ödemeye başladı. BOTAŞ, vergi borçları nedeniyle başlatılan haciz işlemleri nedeniyle 300 milyon YTL'lik kredi için ihale açtığı kaydedilen raporda, 18 Eylül 2007'de yapılan ihalede, limitleri dolduğu için hiçbir bankadan yanıt alınamadığı belirtildi. ANKA
Haberin fotoğrafları