kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Siyasetteki gerilim nedeniyle TOBB, TİSK, Hak-İş, Türk-İş, TESK, TZOB ve Kamu Sen 26 Mart'ta 'Herkes bir adım geri atsın' çağrısı yapmıştı.

Başbakan, 'sağduyu'ya çağıran 7 örgütle buluşuyor

SEÇKİN ÜREY
Başbakan Tayyip Erdoğan, sağduyu çağrısı yapan 7 sivil toplum örgütüyle AB KİK toplantısı için bir araya gelecek. Başbakan'ın AB ile ilgili mesaj vermesi bekleniyor..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, artan siyasi gerilimin azaltılması için sağduyu çağrısı yapan 7 sivil toplum örgütüyle yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Çağrıyı yapan yedi örgütün aynı zamanda üyeleri olduğu AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Toplantısı'na katılacak olan Erdoğan'ın burada Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesiyle ilgili mesajlar vermesi bekleniyor. TOBB, TİSK, Hak-İş, Türk-İş, TESK, TZOB ve Kamu-Sen'in 26 Mart'ta yaptıkları ve gerilen siyasi ortamdam bütün tarafların bir geri adım atmalarını istedikleri "Türkiye için Sağduyu Çağrısı"nın ardından Erdoğan, "Ben bin düşünürüm, bir adım atarım. Neden geri adım atacakmışım, söylesinler" demişti. Sağduyu çağrısı sonrasında yedi örgütün başkanları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Meclis Başkanı Köksal Toptan ile bir araya geldi. Örgütlerin Başbakan Erdoğan ve siyasi parti liderlerinden randevu isteyeceği belirtilmişti ancak görüşmeler bugüne kadar gerçekleşmedi. AB KİK toplantısı bugün ve yarın yapılacak. Toplantının ilk gününe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül katılacak. AK Parti'ye kapatma davası açılmasının ardından Türkiye'ye gelme kararı alan ve yarın ziyaretleri başlayacak olan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso ile AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn'in de toplantıya katılması yönünde girişimler devam ediyor.

DAHA ÖNCE KATILMADI
Başbakan Erdoğan'ın yarın katılacağı toplantı ilk AB KİK toplantısı olacak. Cumhurbaşkanı Gül de dışişleri bakanlığı sırasında 2006 yılında Kayseri'de düzenlenen toplantıya geldi. AB KİK, yedi sivil toplum örgütü ve onların AB nezdindeki muadillerinden oluşuyor. DİSK'in toplantılarına katılmadığı AB KİK, yılda iki kez bir araya geliyor. Her yıl temmuzda Türkiye'de toplanan AB KİK, kasım ayında ise Brüksel'de buluşuyor. Ancak Kasım 2007'oe yapılması gereken AB KİK, toplantısını gerçekleştirmedi.