kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ege'de doluluk oranı %38'e ulaştı

Yeni Haber
DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün faaliyet alanı içinde bulunan Aydın, Denizli ve Muğla'daki barajların toplam doluluk oranı, bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak yüzde 38'e ulaştı.

DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, 7 Nisan itibariyle Kemer Barajında yüzde 39 olan doluluk oranının yüzde 56'ya, Geyik Barajında yüzde 39 olan doluluk oranının yüzde 63'e, Mumcular Barajında yüzde 29 olan doluluk oranının yüzde 36'ya ve Karpuzlu Yaylakavak Barajında yüzde 28 olan doluluk oranının yüzde 81'e yükseldiğini söyledi.

Geçen yıl yüzde 68 doluluk oranı olan Gökpınar Barajında, doluluk oranının yine yüzde 68 olarak gerçekleştiğini belirten İndap, geçen yıl yüzde 24 doluluk oranı olan Adıgüzel Barajında, doluluk oranının yüzde 22'ye, Topçam Barajında yüzde 34 olan doluluk oranının yüzde 33'e ve Işıklı Gölünde yüzde 69 olan doluluk oranının ise yüzde 68'e düştüğünü ifade etti.

''Barajların toplam doluluk oranı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 34 iken, bu yıl yüzde 4 artarak, yüzde 38'e yükseldi'' diyen İndap, göletlerdeki toplam doluluk oranının da geçen yıl 7 Nisan tarihi itibari ile yüzde 37 iken, bu yıl yüzde 66 olarak gerçekleştiğini belirtti.

BARAJLARDA 1 MİLYAR 200 MİLYON METRE KÜP SU OLMALI

Halil İbrahim İndap, DSİ Aydın Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki Muğla, Aydın ve Denizli'deki barajlarda doluluk oranının hala beklenenin altında olmasına karşın, geçen seneye nazaran iyi olduğunu söyledi.

Geçen yıl 9-10 Nisan tarihleri arasında hububat, bezelye ve bakla üreticilerinin susuzluk nedeniyle su istediğini hatırlatan İndap, bu yıl ise Mart ayından bu yana yağan yağışlar sayesinde bu üreticilerin su istemek zorunda kalmadıklarını belirtti.

Şu anda Büyük Menderes Nehri ve yan kollarından su akışının olduğunu, üreticilerin de bunlardan yararlandığını dile getiren İndap, şöyle devam etti:

''Meteoroloji'ye göre bahar yağışları bir süre daha devam edecek. Bu da barajlarımızın doluluk oranını bir nebze daha yükseltecektir. Özellikle sulama suyu için önemli olan Adıgüzel Barajımızın havzasına yakın dağlardaki karların, Nisan ayı sonuna doğru erimeye başlamasıyla, bu barajımızın doluluk oranında büyük bir artış olacağını tahmin ediyoruz.Sağlıklı bir sulama dönemi geçirilebilmesi için, barajlarımızda 1 milyar 200 milyon metre küp su bulunması gerekiyor. Şu anda ise 744 milyon 800 milyon metre küp su var. Kaldı ki istenilen rakamlara ulaşsak bile suyu tasarruflu dağıtacağız. Çünkü 2009 yılında kuraklık olup olmayacağını bilmiyoruz.''

(AA)