kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşçiler 1 Mayıs'ta Taksim'de

Yeni Haber
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), bu yıl 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararı aldı.

DİSK'ten yapılan açıklamaya göre, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, Taksim Gezi Parkı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek 1 Mayıs'a ilişkin konfederasyonların programını açıkladılar.

Görgün, sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve demokrasi için 1 Mayıs'ta omuz omuza olacaklarını ifade ederek, "Bizler ülkemizin emek örgütleri TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK olarak 1 Mayıs 2008'de sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, barış ve demokrasi için Taksim'deyiz" dedi.

"Türkiye'deki işçi sınıfının sosyal güvenlik ve sağlık haklarının büyük bir saldırı ile karşı karşıya bulunduğunu" iddia eden Görgün, "Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 12 Eylül'den bu yana işçilerin ve emekçilerin karşılaştıkları en kapsamlı emek karşıtı harekat olduğunu" vurguladı ve ekledi:

"1 Mayıs'ta emek örgütleri sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi için haykıracaklar... Sosyal güvenlik ve sağlık haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kıdem tazminatı hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Hükümetin işçi haklarını gasp etme girişimi karşısında tek yumruk, tek ses olacağız. Özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalışmaya 'dur' diyeceğiz."

"TAKSİM İÇİN İZNE GEREK YOK"

Açıklamanın ardından gazetecilerin, "1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için İstanbul Valiliği'nden izin talepleri olup olmadığı" yolundaki sorularını yanıtlayan Görgün, tüm dünyadaki uygar ülkelerde 1 Mayıs'ın o ülkenin büyük kentlerinin en görkemli alanlarında kutlandığını belirterek, şöyle açıkladı:

"Türkiye uygar bir ülkedir. Demokrasinin geliştiği bir ülkedir. Türkiye'de de böyle olacak. Elbette girişimlerimiz valilik nezdinde, hükümet nezdinde sürecek. İzin konusu şu an gündemde değil, izne gerek yok. Biz uygar bir ülkeyiz. Türkiye'nin en büyük 1 Mayıs Meydanı'nda 1 Mayıs'ta olacağız. İzin diye bir prosedür söz konusu değil."

"YASAK SAĞDUYU İLE UYUŞMUYOR"

Türk-İş Genel Sekreteri Türkel de 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istediklerini ve 30 yıldır Taksim'de uygulanan yasağı sağduyu içinde ve ortak akılla aşmayı umduklarını belirterek, herkesi 1 Mayıs'ta Taksim'de barış ve kardeşlik içinde 1 Mayıs'ı kutlamaya davet ettiklerini söyledi.

Türkel, 1977 yılından bu yana işçilerin Taksim özlemi bulunduğunu ifade ederek, 1977'den bu yana Taksim alanının 1 Mayıs'a kapandığını hatırlattı. Taksim'in şenlik ve konserlere açık olduğunu belirten Türkel, "Ama işçilere yasak. Doğrusu bunu içimize sindiremiyoruz" dedi ve ekledi:

"Biz buraya rövanş almaya gelmiyoruz. Biz var olan demokratik hakkımızı kullanmaya geliyoruz. Bunu Cumhurbaşkanı, Başbakan, hükümet yetkilileri ve İçişleri Bakanı da dahil, tüm girişimleri yaparak herkesten bu konuda anlayış beklediğimizi söyledik." Bir gazetecinin, "İzin verilmezse ne yapacaksınız?" sorusu üzerine Türkel, "Biz Taksim'deyiz ve izin verileceğini umuyoruz" dedi.

"1 MAYIS TATİLİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"


Geçen yıl 1 Mayıs'ta istenmeyen olaylar yaşandığı hatırlatılan Türkel, Taksim'e işçilerin demokratik taleplerini dile getirmek için geleceklerini belirterek, "Türkiye'nin üzerine 30 yıldır olumsuzluk olacak diye örtülmek istenen bu kara şalı kaldırmaya geliyoruz. Türkiye'nin demokratikleşmesi, özgürleşmesinin önündeki korkuları kaldırmaya geliyoruz" diye konuştu.

KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir de, hükümete "neden emekçilere ve işçilere Taksim alanını yasakladıklarını sormak gerektiğini" ifade ederek, "Biz 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağız. Sadece bununla da yetinmeyeceğiz. 1 Mayıs'ın tatil edilmesi için de girişimlerimiz olacak. 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Türkiye'nin bu fobiden artık kurtulması gerekiyor" dedi.

REUTERS