kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mesirin sakızı da üretildi

Yeni Haber
Manisa'da yüzyıllardır düzenlenen festivale de konu olan mesirin, sakızı üretildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik İlköğretim Okulu bünyesinde faaliyet gösteren 165 öğrencinin eğitim aldığı Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Kimya Grubu öğrencileri, Şubat ayında yaptıkları narenciye atıklarından kolonyanın ardından mesirin sakızını üretti.

Öğrencilerin ürettiği mesir sakızı, Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk'ün de katılımıyla İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir'in makamında düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Öğrenciler İlke Uysal ve Melis Sartık, yeni sakızla ilgili olarak, ''Manisa'mızın en meşhur ürünü olan mesir macununu halkımıza nasıl başka bir tat ve lezzet adı altında verebiliriz diye düşündük. Araştırmalarımız ve laboratuvar çalışmaları sonucu ürünümüzü elde ettik'' dedi.

Kimya Öğretmeni Aylin Erçin ise merkezin proje üretim ağırlıklı çalışmalar içinde olduğunu söyledi.

YENİ BİR ÇARPMA YÖNTEMİ

Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Özgür Nişancı ise yeni ürünün patentini almak için başvuracaklarını belirterek, merkezde oluşturulan 2 adet matematik projesinin TÜBİTAK olimpiyatlarına yönlendirildiğini, bunlardan birine daha patent almayı düşündüklerini söyledi.Nişancı, şunları kaydetti:

''Bu projede, öğrencimizin geliştirmiş olduğu bir çarpma işlemi var. Öğrencimiz kendi soyadını kullanarak, buna 'Altınkuş Çarpma Yöntemi' adını vermiş. Çok zor olan çarpma işlemlerini kısa sürede bu yöntemle yapabiliyor.Ayrıca önümüzde İzmir tarafından organize edilen 5. Bilim Olimpiyatları var. Biz Manisa Bilim ve Sanat Merkezi olarak 35 proje ile bu olimpiyatlara katılmayı planlıyoruz. Bu şekilde Türkiye genelinde de kurum açısından rekor kırmış olabiliriz. Şayet bu gerçekleşmezse gelecek yıl yaklaşık 150 proje ile bu rekoru kırmayı şimdiden hedef olarak kendimize aldık.''

Nişancı, merkezin kendisine ait bir binasının bulunmadığını, bu konuda hayırsever desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir de Manisa Bilim ve Sanat Merkezi sayesinde üstün yetenekli çocukları topladıklarını, yakın gelecekte önemli projelere imza atacaklarını bildirdi.

VALİ SAKIZI TATTI

Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk ise biri Salihli diğeri Manisa'da bu kadar önemli merkezlere sahip olunmasına rağmen yer sorunu yaşandığını, bu konuda girişimlerde bulunduklarını, sonucu beklediklerini söyledi.

Daha sonra öğrencilerin ürettiği mesir sakızını tadan Öztürk, alışkın oldukları mesir macununun tadına benzettiği sakızı çok beğendiğini bildirdi.

Bu konudaki bir anket formunu da dolduran Vali Öztürk, beğenisini, formdaki ''mükemmel'' yanıtını işaretleyerek gösterdi.

AA