kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çoban okuma cezası alınca okula döndü

Kemal ARDUÇ SABAH
Bir davadan yaşı küçük olduğu için klasik kitapları okuma cezasına çarptırılan Özkan İçli'nin hayatı değişti. Dört yıl sonra bıraktığı okuluna geri döndü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çoban okuma cezası alınca okula döndü
Erzincan'da çobanlık yaparken devlet memuruna hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl kitap okuma cezasına çarptırılan Özkan İlçi, bu sürede dünya klasiklerinden 41 eser okudu. Mahkeme, sanığın, her hafta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek okuduğu kitaplardan özet çıkarmasına, bunu gerçekleştirmediği takdirde cezaevine gönderilmesine karar verdi. Bir yıl boyunca bir yandan koyunları otlatırken; diğer yandan kitap okuyan İlçi, cezasını tamamladı ve verilen süre içerisinde toplam 41 kitap okudu. 7-10 günde bir kitap bitiren İlçi'nin hayatı, aldığı ceza sayesinde değişti.

TEŞEKKÜR ETTİ
Erzincan Atatürk Lisesi'nde okurken lise birinci sınıfta okulu bırakan İlçi, okuduğu kitapların ardından yeniden okula başlamaya karar verdi. Erzincan Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran İlçi, çobanlığı bırakarak birkaç yıl ara verdiği eğitimine devam etme kararı aldı. Liseyi dışarıdan bitirdikten sonra üniversiteye gidip, doktor ya da bilgisayar mühendisi olmayı hedeflediğini söyleyen İlçi, cezasını bitirir bitirmez kitap okuma cezası veren Erzincan 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Turgut Akşan'ı ziyaret edip teşekkür etti.

"KAYACI ÖZÜR DİLESİN"
Koyun otlatırken okuduğu kitaplarla başka dünyalara ve başka yaşamlara yaptığı yolculuğu aklından çıkaramadığını söyleyen Özkan İlçi, "Verilen cezadan ilk önce memnun olmadım. Cezamı tamamladıktan sonra bunun benim için ne kadar faydalı olduğunu gördüm. Hâkim bana, 'Bu, senin için en güzel cezaydı. Bu ceza senin gibi gençlere de örnek olacak' dedi. Kitap okumaya bundan sonra da devam edeceğim" diye konuştu. Özkan İlçi, Aysun Kayacı'nın çobanlarla ilgili yaptığı açıklamaya da şu cevabı verdi: "Aysun Kayacı sevdiğim bir mankendi ama 'Dağdaki çoban ile benim oyum bir değil' diye açıklama yapınca çok üzüldüm. Çobanlık utanılacak bir meslek değil. Ben çobandım, şimdi eğitimime devam ediyorum. Hayvan bile aşağılanmaz iken çobanlarla ilgili söylediği sözle insanı aşağılamıştır. Çobanların da bir aklı vardır ve seçimlerde kime oy vereceklerini iyi bilirler. Aysun Kayacı ne kadar cahil olduğunu ortaya koymuştur. Atalarımızın bir sözü vardır; 'Cahil kalandan hiç korkmayın da okuyup da cahil kalandan korkun. Çobanların onuruyla, gururuyla oynamıştır. Kendisine olan hayranlığım, yaptığı bu açıklama sonrası nefrete dönüşmüştür. Televizyona çıkarak çobanlardan özür dilemelidir."
Haberin fotoğrafları