kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni ehliyet alacaklar 'stajyer sürücü' olacak

AA
Yeni trafik yasa taslağına göre 5 kez kırmızı ışık ve hız sınırı ihlali yapanların sürücü belgesine 6 ay süreyle el konacak. Yetkisiz otoparkçılara ise hapis cezası geliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni ehliyet alacaklar 'stajyer sürücü' olacak
Karayolları Trafik Kanunu'nun AB standartlarına göre yeniden düzenlenmesi çalışmaları sürüyor. Bu konuda hazırlanan tasarı taslağında, sürücü belgelerinin AB standartlarına göre yeniden düzenlenmesi, yeni ehliyet alacaklar için "stajyer sürücü" uygulaması gibi düzenlemeler öngörülüyor. Taslağa göre, 5 kez kırmızı ışık ihlali veya 5 kez hız sınırı ihlali yapan sürücülerin belgelerine 6 ay süreyle el konulacak. Tehlikeli araç kullanmak asli kusur sayılacak ve sürücü hakkında adli işlem yapılacak. Yurtdışında araç kullanmak için yeterli olmayan ehliyetler değiştirilecek, sınıfları ise AB standartlarına göre yeniden düzenlenecek. Sürücünün kimlik bilgilerini de kapsayacak yeni belgeler, taklit edilemeyecek bir dizi güvenlik özellikleri ile donatılarak bilgisayar ortamında hazırlanacak ve sürücünün kendisine teslim edilecek.

İSTEYENE İSTEDİĞİ PLAKA YOK
Taslakta öngörülen bir başka düzenlemeye göre ise yeni araç alan ya da ikinci el araçlarını başka ilde satın alan vatandaşlar eskisi gibi istedikleri plakayı seçemeyecek. Plakalar, artık sırayla vatandaşlara verilecek. Yetkisiz otoparkçılık yapanlar için ise hapis cezası öngörülüyor.