kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eviniz anılarınızdan ve bugünden izler taşımalı

EYLEM BİLGİÇ - GÜNAYDIN
İç mimar Bartu Olcay, bir evin yaşanabilir bir mekan olması için kişinin anılarından, bugününden ve gelecekteki hedeflerinden izler taşıması gerektiğini söylüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Eviniz anılarınızdan ve bugünden izler taşımalı
Sait Halim Paşa Yalısı'nı hayata döndüren mimar olarak tanınan genç iç mimar Bartu Olcay, genelde İstanbul'da tarihi değeri ve anısı olan yerleri yeniden yaşama kazandırıyor. Tasarımlarında klasik ve modern çizgileri bir arada kullanan genç mimar, bir evi dekore ederken dikkat edilmesi gereken detayları anlattı...

* Modern bir dekorasyon için; hem küçük detayları hem de son derece ustaca işlenmiş zanaatları bir araya getirebilmek ve bunu mümkün olduğu kadar sadeleştirip, insan yaşamında kullanmak gerekiyor. Aşırı süsten kurtardığınız bir malzeme aynı zamanda rahatlığından ve ergonomisinden de sıyrılmamalı. Yani modern yapacağım diye insanlara oran veya şekil olarak bozuk veya gözlerinin, oranları algılamakta zorlanacağı bir şey sunmamak gerekiyor.

UYAR MI DEMEKTEN VAZGEÇİN
* Her insanın estetik gözü ve görsel güzelliği algılayacak bir yeteneği vardır. Bir defa Avrupa'da ne varsa artık Türkiye'de de var. Bizde de çok başarılı tasarımcılar çok başarılı tasarımlar üretiyor. Dolayısıyla artık tasarım ürünlerini, uygun fiyatlara bulmak mümkün. Yani güzel bir tasarım her zaman pahalı olacak diye bir şey yok. Ama insanların, kendi içlerinde karmaşa yaşamamak için, 'O ona uyar mı?' kaygısını ortadan kaldırmaları gerekiyor.

* Alacağınız bir parçanın, evdeki diğer parçalara uyup uymadığını, ancak deneyimleyerek anlayabilirsiniz. Bunu öğrenmek için hoşunuza giden şeyi alacaksınız. Zaten az çok alacağınız bir parçanın, diğer eşyalarınıza uyup uymayacağını tahmin edersiniz. Ama ufak tefek kuşkularınızı ancak o parçayı alıp, evinize götürünce giderebilirsiniz.