kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Araştırmacı-yazar İlknur G. Kalıpçı Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu organizatörü Arif Ekşi Filmin görüntü yönetmeni Aşkın Sağıroğlu

'Atatürk' filmini kendi senaryosu ile çekecekler

BÜLENT İPEK - MAGAZİN
Yılan hikayesine dönen 'Atatürk' filmi için kollar sıvandı. Ulu Önder'in 1937'de yazdığı senaryo, Biray Dalkıran'ın yönetmenliğinde film olacak. Ata'yı kimin oynayacağı ise henüz belli değil..
Ata'ya layık bir senaryo bulunamadığı için 50 yıldır yapılamayan 'Atatürk' filmi; Ulu Önder'in ölmeden bir yıl önce Türkiye'nin ilk sinemacılarından Münir Hayri Egeli ile birlikte yazdığı senaryoyla çekilecek.

DÖRT AYRI GÖNÜL İLİŞKİSİ
Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu'nun öncülüğünde başlatılan proje; Ata'nın manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk araştırmacısı ve yazar İlknur G. Kalıpçı ve Prof. Ercan Çitlioğlu'nun desteğiyle gündeme getirildi. Orjinalinin 'Milli Kütüphane'de bulunduğu belirtilen ve Atatürk'ün, Münir Hayri Egeli ile birlikte yazdığı 137 sayfalık senaryo; direkt olarak filme uyarlanacak. Ata'nın yazdığı senaryoda, yaşadığı dört ayrı gönül ilişkisi de yer alacak.

10 KİŞİLİK BİLİM KURULU
'Atatürk' filmi projesini, Sümer Ezgü'nün Ata'yı canlandırdığı 'Sarı Zeybek' kısa belgeselini çeken ekip hazırlayacak. Projenin yapımcılığı ve yönetmenliğini Biray Dalkıran üstlenecek. Film için 10 kişilik 'bilim kurulu' oluşturulacak; 81 ilin sivil toplum kuruluşlarının desteği alınacak.

Atatürk'ün
film projesiyle ilgili Milli Kütüphane'de bulunan ve el yazısıyla yazdığı vasiyet gibi notu şöyle: "Münir Hayri, filmi çevirme işiyle bizzat meşgul olacaktır. Hemen Almanya'ya gidecek, senaryomuzu işleyecektir. Hasan Rıza gereken masrafları benden karşılayacaktır."
İmza: K (Kemal)